Klasyczna karpatka z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki to idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki.
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Składniki zestaw B - podział składników na konkurs:
2 płaty ciasta francuskiego
800ml śmietany 36%
250ml soku z marchewki (około 4 marchewki)
Składnik podstawowy dodatkowy:
350g brzoskwiń z puszki
Składniki robocze:
1 jajko
5 łyżek cukru pudru
4 łyżki cukru
5 łyżeczek żelatyny
olej do wysmarowania formy
cukier puder do posypania
Francuska karpatka z musem brzoskwiniowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Każdy płat ciasta francuskiego przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, pod ciasto podłożyć w równych odległościach formy od babeczek aby powstały garby. Ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać każde jedną łyżką cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
2.Masa śmietanowa:
Dwie łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
3.Mus brzoskwiniowo-marchewkowy:
Marchew umyć, wycisnąć sok za pomocą sokowirówki. Trzy łyżeczki żelatyny zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Brzoskwinie pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka, dodać sok z marchewki, 2 łyżki cukru i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci musu, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.
4.Składanie ciasta:
Jeden płat ciasta francuskiego przełożyć do formy, wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać tężejący mus brzoskwiniowo-marchewkowy i wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć resztę masy, przykryć drugim ciastem francuskim i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Komentarze