Francuska karpatka z musem brzoskwiniowo-marchewkowym

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczna karpatka z chrupiącego ciasta, z aksamitnym kremem, przekładana orzeźwiającym musem z brzoskwiń i marchewki to idealne ciasto na długie pogawędki przy filiżance kawki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki zestaw B - podział składników na konkurs:
    2 płaty ciasta francuskiego
    800ml śmietany 36%
    250ml soku z marchewki (około 4 marchewki)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    350g brzoskwiń z puszki

    Składniki robocze:
    1 jajko
    5 łyżek cukru pudru
    4 łyżki cukru
    5 łyżeczek żelatyny
    olej do wysmarowania formy
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Francuska karpatka z musem brzoskwiniowo-marchewkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Każdy płat ciasta francuskiego przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia, pod ciasto podłożyć w równych odległościach formy od babeczek aby powstały garby. Ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać każde jedną łyżką cukru. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Masa śmietanowa:
    Dwie łyżeczki żelatyny zalać 2 łyżkami wody, pozostawić do napęcznienia, a następnie podgrzać aby się rozpuściła. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
  • 3. Mus brzoskwiniowo-marchewkowy:
    Marchew umyć, wycisnąć sok za pomocą sokowirówki. Trzy łyżeczki żelatyny zalać 4 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. Brzoskwinie pokroić w małą kostkę, przełożyć do rondelka, dodać sok z marchewki, 2 łyżki cukru i zagotować. Następnie zmiksować blenderem do postaci musu, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Pozostawić do lekkiego stężenia.
  • 4. Składanie ciasta:
    Jeden płat ciasta francuskiego przełożyć do formy, wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać tężejący mus brzoskwiniowo-marchewkowy i wstawić do lodówki na około 40 minut. Po tym czasie wyłożyć resztę masy, przykryć drugim ciastem francuskim i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
  • 5. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ciasto francuskie Mąka Marchewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować