Ciasto bez pieczenia z serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy o wymiarach 23 cm x 23 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.
Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wraz ze 100 ml śmietanki rozpuścić na parze, lekko przestudzić. Pozostałą śmietanę ubić, dodać cukier puder i stopniowo dodawać czekoladę cały czas miksując. Na koniec partami wlewać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Masę wylać na spód z herbatników i schłodzić.
Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Blachę o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać galaretkę. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Za pomocą foremek wycinać z galaretki serca i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
Komentarze