Ciasto bez pieczenia z serduszkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne i kremowe ciasto, którego przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód:
    herbatniki czekoladowe 150 g,
    masło 50 g,
    Masa:
    śmietanka 30 lub 36 % 1 l,
    czekolada biała 300 g,
    cukier puder 3 łyżki,
    żelatyna 4 łyżki,
    Wierzch:
    galaretka truskawkowa 1 szt,
    galaretka przezroczysta 1 szt,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Sernik na zimno Ciasto

Ciasto bez pieczenia z serduszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Herbatniki rozdrobnić blenderem, dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy o wymiarach 23 cm x 23 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić.
    Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, ostudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i wraz ze 100 ml śmietanki rozpuścić na parze, lekko przestudzić. Pozostałą śmietanę ubić, dodać cukier puder i stopniowo dodawać czekoladę cały czas miksując. Na koniec partami wlewać żelatynę i całość dokładnie zmiksować. Masę wylać na spód z herbatników i schłodzić.
    Galaretkę truskawkową rozpuścić w 400 ml gorącej wody, ostudzić. Blachę o wymiarach 23 cm x 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać galaretkę. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Za pomocą foremek wycinać z galaretki serca i ułożyć na wierzchu ciasta. Galaretkę przezroczystą rozpuścić w 400 ml gorącej wody. Ostudzoną i lekko tężejącą galaretkę wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować