Toffifee – pyszne ciasto bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Zagotować 1 szklankę mleka do moczenia ciastek. Odstawić do wystudzenia.
2. Ugotować budyń: 2 szkl mleka zagotować, proszek budyniowy i cukier rozmieszać z pozostałą szklanką mleka, wlać do wrzątku i dokładnie mieszając gotować jeszcze chwilę. Wyłączyć grzanie, dodać masło i mieszać aż się rozpuści.
3. W blaszce 25x35 cm ułożyć warstwę herbatników. Wylać gorący budyń, przykryć warstwą maczanych w mleku krakersów.
4. Na krakersy wyłożyć połowę masy krówkowej, przykryć suchymi herbatnikami. Na nich rozsmarować masło orzechowe (jeśli masło jest gęste i „suche” dodatkowo można wyłożyć 1-2 łyżki masy krówkowej, żeby kolejna warstwa ciastek lepiej się przykleiła. Na to ułożyć maczane w mleku krakersy.
5. Rozsmarować nutellę, przykryć herbatnikami.
6. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan-fixem. Dodać pozostałą masę krówkową, zmiksować. Wyłożyć masę na wierzch ciasta. Ozdobić według uznania – ja posypałam słodkim kakao.
Czyli w skrócie:
herbatniki - masa budyniowa - krakersy – połowa masy kajmakowej -
herbatniki - masło orzechowe - krakersy - nutella - herbatniki – masa śmietankowo-krówkowa
Komentarze