Ciasto pychotka bez pieczenia

4.47 (173 ocen)

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne ciasto, składa się masy budyniowej na gorąco, słonych krakersów i kremu śmietanowego z mascarpone.

  • 25 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ***proporcje na dużą blaszkę ok 25x35cm***

    *szklanka u mnie to zawsze 250ml*



    -1250ml mleka (5 szklanek)

    -250g masła

    -3/4 szkl cukru

    -2 cukry waniliowe

    -2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g

    -4 żołtka

    -1 szklanka mąki pszennej tortowej



    PIANKA

    -500ml śmietanki 36%

    -250g serka mascarpone

    -1,5 łyżki żelatyny

    -125ml gorącej wody

    -0,5 szkl cukru pudru



    DODATKOWO

    -krakersy słone ok 1,5 dużej paczki

    -czekolada deserowa do posypania ciasta
Wystaw ocenę:

4.47 (173 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto

Ciasto pychotka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na jej dnie układamy pierwszą warstwę krakersów.
    Następnie do garnka dajemy 1 litr mleka, cukry waniliowe i masło-stawiamy na ogniu i zagotowujemy.
    Gdy mleko będzie się gotowało, do miski dajemy 1 szklankę mąki pszennej tortowej,1 szklankę mleka, 3/4 szkl cukru,4 żółtka, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g wszystko dokładnie miksujemy lub mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
    Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem jednocześnie mieszając najlepiej trzepaczką-gotujemy mieszając do uzyskania gładkiej, gęstej masy.

    Gorącą masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy i od razu na gorącą masę układamy drugą warstwę krakersów.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.

    Gdy ciasto jest zimne w kubeczku rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 125ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy.
    500ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone lub dowolny kremowy serek, cukier puder i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach.


    2/3 kremu wykładamy na ciasto. Resztę dajemy do worka cukierniczego lub szprycy z gwiazdkową tylką i robimy rozetki.


    ***jeśli nie chcecie robić rozetek, wyłóżcie cały krem na ciasto.

    Ciasto posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
    I gotowe. Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest przepyszne.

    Bardzo polecam i życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować