Ciasto pychotka bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na jej dnie układamy pierwszą warstwę krakersów.
Następnie do garnka dajemy 1 litr mleka, cukry waniliowe i masło-stawiamy na ogniu i zagotowujemy.
Gdy mleko będzie się gotowało, do miski dajemy 1 szklankę mąki pszennej tortowej,1 szklankę mleka, 3/4 szkl cukru,4 żółtka, 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40g wszystko dokładnie miksujemy lub mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek.
Masę wylewamy na gotujące się mleko z masłem jednocześnie mieszając najlepiej trzepaczką-gotujemy mieszając do uzyskania gładkiej, gęstej masy.
Gorącą masę wykładamy na krakersy, wyrównujemy i od razu na gorącą masę układamy drugą warstwę krakersów.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy do wystudzenia.
Gdy ciasto jest zimne w kubeczku rozpuszczamy 1,5 łyżki żelatyny w 125ml gorącej wody, dokładnie mieszamy i studzimy.
500ml dobrze schłodzonej śmietanki 36% ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone lub dowolny kremowy serek, cukier puder i wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ostudzoną żelatynę i wszystko chwilę miksujemy na najwyższych obrotach.
2/3 kremu wykładamy na ciasto. Resztę dajemy do worka cukierniczego lub szprycy z gwiazdkową tylką i robimy rozetki.
***jeśli nie chcecie robić rozetek, wyłóżcie cały krem na ciasto.
Ciasto posypujemy startą czekoladą i wkładamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
I gotowe. Ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest przepyszne.
Komentarze