Ciasto Maxi King - bez pieczenia

4.07 (366 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z masą mleczną, kajmakiem i czekoladą. Słodki rarytas, który uzależnia :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    350 g mleka w proszku (nie granulowanego)
    200 ml mleka
    100 g cukru (można mniej)
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    400 g masy krówkowej, kajmakowej
    ok.460 g herbatników
    ponadto: 80 g orzechów ziemnych prażonych
    80 g orzechów ziemnych solonych
    200 g czekolady mlecznej
    50 ml mleka
Wystaw ocenę:

4.07 (366 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Kajmak

Ciasto maxi king - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mleka dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać, aż cukier się rozpuści, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać na przemian mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Zmiksować na gładką masę.
  • 2. Blaszkę (o wym. 24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę masy mlecznej. Następnie ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nich rozsmarować masę kajmakową oraz pozostałą masę mleczną.Na koniec ułożyć trzecią warstwę ciastek.
  • 3. Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Kiedy będzie już płynna dodać orzechy i wymieszać.Na herbatniki wylać masę czekoladową z orzechami. Wstawić w chłodne miejsce na min.2-3 godz.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mleko Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.8 (225 ocen)

Zdobywca nagrody

maxi king

To może cię zainteresować