Ciasto Maxi King to domowa wersja znanego batonika. Ciasto bez pieczenia, na herbatnikach z masą mleczną, kajmakiem i czekoladą. Słodki rarytas, który uzależnia :)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
250 g miękkiego masła
350 g mleka w proszku (nie granulowanego)
200 ml mleka
100 g cukru (można mniej)
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
400 g masy krówkowej, kajmakowej
ok.460 g herbatników
ponadto: 80 g orzechów ziemnych prażonych
80 g orzechów ziemnych solonych
200 g czekolady mlecznej
50 ml mleka
Ciasto maxi king - bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mleka dodać cukier i cukier waniliowy. Podgrzać, aż cukier się rozpuści, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia. Masło utrzeć na puch, dodawać na przemian mleko w proszku i wystudzone mleko z cukrem. Zmiksować na gładką masę.
2.Blaszkę (o wym. 24/24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć połowę masy mlecznej. Następnie ułożyć drugą warstwę herbatników, a na nich rozsmarować masę kajmakową oraz pozostałą masę mleczną.Na koniec ułożyć trzecią warstwę ciastek.
3.Orzechy posiekać i podprażyć na suchej patelni. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej razem z mlekiem. Kiedy będzie już płynna dodać orzechy i wymieszać.Na herbatniki wylać masę czekoladową z orzechami. Wstawić w chłodne miejsce na min.2-3 godz.
Komentarze