Ciasto arbuz

5 (1 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciasto na szpinakowym biszkopcie z kremem mascarpone i galaretką arbuzową. Proste, przepyszne, lekkie i bardzo łatwe do upieczenia. Doskonałe na letni podwieczorek.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    200 g szpinaku świeżego lub 400 g mrożonego
    150 ml oleju bezzapachowego ( rzepakowy lub słonecznikowy)
    skórka i sok z jednej cytryny
    4 jajka średniej wielkości
    180 g cukru
    8 g cukru waniliowego
    szczypta soli
    300 g mąki
    8 g proszku do pieczenia
    krem:
    200 ml schłodzonej kremówki
    8 g cukru waniliowego
    70 g cukru pudru
    500 g schłodzonego sera mascarpone
    1 śmietan-fix
    dodatkowo:
    2 galaretki czerwone (arbuzowa lub malinowa lub truskawkowa)
    garść borówek amerykańskich
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tort szpinakowy

Ciasto arbuz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Szpinak siekamy niezbyt drobno nożem, razem z olejem oraz skórką z cytryny blendujemy dobrze na jednolitą masę (jeśli używamy szpinak mrożony, należy go uprzednio rozmrozić i dobrze odsączyć z płynu). Tak przygotowaną masę odkładamy na bok. Przystępujemy do ubicia jaj. Całe jaja wybijamy do misy , dodajemy szczyptę soli, cukier waniliowy i zaczynamy ubijać mikserem. W trakcie ubijania masy jajecznej dodajemy partiami cukier. Ubijamy całość ok 3 min, nie dłużej. Uzyskamy jasną masę jajeczną, do której wlewamy rozdrobniony szpinak oraz sok z cytryny. Krótko mieszamy do połączenia składników. Do zielonej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i również krótko miksujemy ( tylko do połączenia składników). Przelewamy ciasto do formy o średnicy 24-26 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
    Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 °C ok. 45 min (do suchego patyczka).
    Kiedy tylko ciasto przestygnie, wyjmujemy je z formy i dajemy mu ostygnąć do temperatury pokojowej.
  • o 2. Następnie odkrawamy wierzch, a równy blat zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na 2 godziny. W tym czasie przygotowujemy galaretki wg przepisu na opakowaniu. Odstawiamy je do przestygnięcia. Ciasto będziemy zalewać tężejącą galaretką.
  • o 3. Kiedy ciasto i galaretka będą gotowe do użycia, przystępujemy do ubicia kremu. Do misy miksera wlewamy mocno schłodzoną śmietankę, wsypujemy śmietan-fix i cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijamy wszystko do momentu, aż śmietanka lekko zgęstnieje. Na tym etapie dodajemy ser mascarpone i ubijamy jeszcze całą masę 2-3 min, do takiej konsystencji, aby krem trzymał formę.
    Składamy ciasto.
    Spód ciasta przekładamy na paterę, zapinamy obręcz. Nakładamy krem, wyrównujemy wierzch i lekko wciskamy w krem borówki. Następnie wylewamy ostrożnie na wierzch tężejącą galaretkę. Przykrywamy „arbuza” i wstawiamy do lodówki na 3 godziny co najmniej.
  • o 4. Ciasto arbuz gotowe!

Porady

Ciasto jest bardzo wilgotne, nie trzeba go absolutnie nasączać. Ma piękny, szmaragdowy kolor uzyskany bez użycia sztucznych barwników, a smaku szpinaku wcale nie wyczuwa się w cieście. Ciasto będzie miało wyrazisty i bardziej soczysty kolor, gdy użyjemy do niego szpinak naturalny, nie mrożony. Zamiast cytryny można użyć limonki, aromat ciasta będzie bardziej intensywny, a może nawet ciekawszy. Ubijając krem należy uważać, aby nie " przebić" śmietanki, bo zrobi się nam masło i katastrofa gotowa. Składniki kremu muszą być dobrze schłodzone ( kilka godzin w lodówce), to daje gwarancję sukcesu przy jego ubijaniu .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto arbuz

To może cię zainteresować