ciasto "Arbuz"

4.34 (184 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

szpinakowe ciasto, bita śmietana z serkiem kremowym oraz galaretka z jagodami to właśnie ciasto "Arbuz" W sam raz na gorące dni...Zamiast jagód do galaretki można dodać czekoladowe groszki... Ciasto robiłam w małej tortownicy o średnicy 18cm.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto:
    1/3 szkl cukru
    2 jajka
    1/3 szkl oleju
    3/4 szkl mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ok 150 g szpinaku (ja miałam mrożony)

    krem:
    200 ml śmietany 36%
    150 g serka
    cukier puder do smaku

    dodatkowo:
    1 galaretka truskawkowa
    jagody
Wystaw ocenę:

4.34 (184 ocen)

Ciasto "arbuz" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrażamy na situ, odciskami i blendujemy na w miarę gładką masę. Jajka z cukrem ubijamy na puch. Następnie wlewamy olej, dodajemy szpinak i na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i pieczemy ok 30-35 minut. Studzimy.
  • 2. Składniki kremu powinny być dobrze schłodzone. Śmietanę ubić, dodać serek i cukier puder do smaku
  • 3. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szkl wody.
  • 4. Na zimne ciasto wykładamy krem. Na kremem i układamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować