REKLAMA

Ciasto Arbuz

wyświetlono: 3865 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Bardzo lubimy ciasto szpinakowe,więc zrobiłam dużą blaszkę,polecam zrobić z połowy składników i w tortownicy,będzie bardziej efektowne ;-)

opublikowany: 19.05.2019
Udostępnij Pinterest
  • więcej niż 10 osób
  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Ciasto:
    3 szkl.mąki pszennej
    1,5 szkl.cukru
    1,5 szkl.oleju
    5 jaj L
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    400 g szpinaku mrożonego
    Krem:
    500 ml śmietanki kremówki 36 %
    250 g serka mascarpone
    2 łyżki cukru pudru
    galaretka krystaliczna truskawkowo-waniliowa Dr.Oetker
    Góra:
    3 galaretki truskawkowe na 5 szkl.wrzątku
    Dodatkowo:
    garść drobinek czekoladowych
Ocena:

(średnia 4.5 z 158 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Arbuz. 1. Na ciasto ważne,aby wszystkie składniki były w temp.pokojowej!!!
    Szpinak rozmrażamy,odsączamy na durszlaku dociskając łyżką.
    Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę,dolewamy olej i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia,przesianą przez sitko.
    Cały czas miksujemy,dodajemy szpinak i dokładnie mieszamy.
    Wlewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika,na około godz.
    Pieczemy w temp.170 C.
  • Arbuz. 2. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy do wystygnięcia,piekłam wieczorem,a rano ścięłam wierzch ciasta ok.0,5 cm.
    Galaretkę krystaliczną rozpuściłam w szkl.wrzątku.
    Śmietankę i serek schłodzić w zamrażalniku ok.20 min.następnie ubić mikserem na sztywno,wsypać cukier puder.
    Gdy galaretka zacznie tężeć,wlać ją do ubitej śmietany z mascarpone i krótko miksować tylko do połączenia,wylać masę na ciasto szpinakowe,wyrównać wierzch i rozsypać drobinki czekoladowe.
    Ciasto wstawić do lodówki,żeby masa stężała.
    Rozpuścić galaretki truskawkowe we wrzątku,gdy zaczną tężeć,wylać na wierzch ciasta i wstawić do lodówki.

Porady

Ścięty wierzch miele w blenderze na piasek i mrożę,wykorzystuje do deserów i dekoracji babeczek,oraz na boki tortów.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anamarisworld Anna Jedynasty - www.anamarisworld.blogspot

Ciasto arbuz

Szpinakowe ciasto, z kremem i galaretką przypominające arbuza

kategoria: Ciasta Desery Ciasto opublikowany: 16.07.2019 | wyświetlono: 1515 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE