Ciasto arbuz

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Mamy tu proste ciasto biszkoptowe z dodatkiem szpinaku, pyszny i puszysty krem oraz galaretkę wiśniową. Cały wypiek nie jest trudny w wykonaniu, a zarazem efektowny. Moim zdaniem mamy tu doskonałe ciasto na weekend lub szczególną okazję. Wspaniały dodatek do kawy lub herbaty.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto szpinakowe
    200 g mąki pszennej
    200 g szpinaku świeżego lub mrożonego
    100 g cukru
    100 ml oleju
    10 g proszku do pieczenia
    2 jajka
    krem śmietanowy
    250 g śmietany 30%
    250 g serka mascarpone
    150 g cukru pudru
    10 g śmietanfixu
    dodatkowo
    500 ml wody
    200 g groszków czekoladowych
    120 g galaretki wiśniowej
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z kremem

Ciasto arbuz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto szpinakowe: Szpinak miksujemy. Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy szpinak i olej. Miksujemy. Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Tortownicę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 175 stopniach. Studzimy.
    Krem śmietankowy: Zimną śmietanę miksujemy. Dodajemy cukier puder. Miksujemy. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy.
    Galaretka wiśniowa: Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Studzimy.
    Na wystudzone ciasto układamy krem śmietankowy. Na kremie układany groszki czekoladowe. Chłodzimy. Na schłodzone ciasto wylewamy tężącą galaretkę. Chłodzimy dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować