Tort ze szpinakiem "Leśny mech"

5 (188 ocen)

  • 2 godz.

lekkie, świeże i aromatyczne (ale smaku ani zapachu szpinaku w nim nie czuć;). No i ten kolor! Zaskakująco pyszne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
    2/3 szklanki cukru
    2/3 szklanki oleju rzepakowego
    3 jaja
    1 i 2/3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    sok z połowy cytryny

    Krem:
    300ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
    1 łyżka cukru pudru
    sok z połowy cytryny

    Masa jabłkowa:
    1 duże jabłko (antonówka, szara reneta)
    1 op. kisielu jabłkowego (na szklankę wody)
    1 łyżka cukru

    Dodatkowo:
    pestki granatu lub owoce żurawiny w pudrze do dekoracji
    kilka łyżek limoncello do nasączenia ciasta.

Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort szpinakowy

Tort ze szpinakiem "leśny mech" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć, żeby pozostała gęsta papka (ok 200-250g). Zblendować na gładką masę, dolewając olej i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 1870stC, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić na dwa blaty, przy czym dolny powinien być nieco grubszy. mniejszy blat pokruszyć.
  • 2. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, podlać 1/4 szklanki wody, dusić, aż będzie miękkie, ale pozostaną całe kawałki. Kisiel rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do jabłka, wymieszać, ostudzić.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny.
    Blat ciasta nasączyć limoncello, wyłożyć śmietanę, na śmietanę wyłożyć jabłka (pozostawić 2 łyżki na wierzch), posypać grubą warstwą pokruszonego ciasta, lekko dociskając, żeby okruszki się trzymały. Po wierzchu posypać pestkami granatu, wyłożyć kawałki jabłek.
    Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać również w lodówce.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Szpinak Śmietanka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować