Tort ze szpinakiem "Leśny mech"

  • wyświetlono: 25237 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 1

lekkie, świeże i aromatyczne (ale smaku ani zapachu szpinaku w nim nie czuć;). No i ten kolor! Zaskakująco pyszne!

IMGP5924-4c
  • 120min

Składniki

ciasto:
450g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki oleju rzepakowego
3 jaja
1 i 2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
sok z połowy cytryny

Krem:
300ml śmietanki 30% (dobrze schłodzonej)
1 łyżka cukru pudru
sok z połowy cytryny

Masa jabłkowa:
1 duże jabłko (antonówka, szara reneta)
1 op. kisielu jabłkowego (na szklankę wody)
1 łyżka cukru

Dodatkowo:
pestki granatu lub owoce żurawiny w pudrze do dekoracji
kilka łyżek limoncello do nasączenia ciasta.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort ze szpinakiem "Leśny mech"

  • 1. Szpinak rozmrozić na sitku, odcisnąć, żeby pozostała gęsta papka (ok 200-250g). Zblendować na gładką masę, dolewając olej i sok z cytryny. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle ubijać, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Krótko zmiksować ze szpinakiem. Wsypać przesianą z proszkiem i sodą mąkę, delikatnie wymieszać. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być puszyste jak biszkopt. Ciasto przelać do tortownicy (o średnicy 22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40-45 minut w temp. 1870stC, do "suchego patyczka". Upieczone ciasto ostudzić na kratce, przekroić na dwa blaty, przy czym dolny powinien być nieco grubszy. mniejszy blat pokruszyć.
  • 2. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem, podlać 1/4 szklanki wody, dusić, aż będzie miękkie, ale pozostaną całe kawałki. Kisiel rozpuścić w 1/4 szklanki zimnej wody, wlać do jabłka, wymieszać, ostudzić.
  • 3. Śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier puder i sok z cytryny.
    Blat ciasta nasączyć limoncello, wyłożyć śmietanę, na śmietanę wyłożyć jabłka (pozostawić 2 łyżki na wierzch), posypać grubą warstwą pokruszonego ciasta, lekko dociskając, żeby okruszki się trzymały. Po wierzchu posypać pestkami granatu, wyłożyć kawałki jabłek.
    Tort wstawić na kilka godzin do lodówki. Przechowywać również w lodówce.
    Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortjabłkaszpinaksmietankaTort szpinakowy

Komentarze

Podobne przepisy

LEŚNY MECH Z GRANATEM

Dodane przez: Agata 1974

LEŚNY MECH Z GRANATEM

Ciasto jest pyszne , świetnie się...

Serowy leśny mech

Dodane przez: Kloruś

Serowy leśny mech

Zielone ciasto jest wilgotne i...

Leśny mech

Dodane przez: nadia180

Leśny mech - moja wersja

Przepis na ciacho podpatrzyłam...

Leśny mech

Dodane przez: Magdalena Bury

Leśny mech

Zdrowe ciasto które moja córeczka...

image-19mpn83

Dodane przez: zając

Leśny mech

Delikatne, puszyste, rozpływające...

image-25f08ty

Dodane przez: zjedzmy_troche_slodkosci

Babeczki leśny mech

Szpinak w babeczce? Czemu nie....

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE