Ciasto Arbuz

  • wyświetlono: 4544 |
  • dodany do książki kucharskiej: 6 |
  • polecenia: 0

Ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas w upalne dni chciałby orzeźwić się wyjątkowym smakiem takiego arbuza :)

Ewelina Marcin
  • 200min

Składniki

Biszkopt:
8 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
barwnik czerwony
20g płatków czekoladowych do pieczenia

Masa śmietanowa czerwona:
0,75 litra śmietany 36%
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny
1/3 szklanki mleka
10g płatków czekoladowych
barwnik czerwony

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe
3 szklanki mleka
3 łyżki cukru
150g masła extra

Masa cukrowa:
500g cukru pudru
4 łyżki glukozy w proszku
2 łyżki żelatyny
40 ml wody

Poncz:
1/2 szklanki wody niegazowanej
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
50ml wódki wiśniowej

Dodatkowo:
zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Arbuz

  • image-1lem99u1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz czerwony barwnik i czekoladowe płatki. Przełożyć do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma
    o tej samej średnicy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25minut. Po tym czasie ostudzić, przekroić na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).
  • image-0t3c2nu2. Masa śmietanowa czerwona
    Śmietanę z dodatkiem cukru ubić na sztywno, dodać czerwony barwnik, czekoladowe płatki i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki i podzielić
    na cztery części.
  • 3. Masa budyniowa
    Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrobić budyń i dodać do gotującego mleka. Następnie wystudzić. Masło zmiksować za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń.
  • 4. Poncz
    Wymieszać wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).
  • 5. Masa cukrowa
    Cukier puder przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta.
  • image-1vxgagw6. Ciasto złożyć według kolejności warstw:
    1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
    2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
    5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza.
  • image-0jpf7p37. Całą powierzchnię ciasta posmarować masą budyniową i przykryć przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego pomalować ciasto na wzór arbuza.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylalatotortCiastobiszkoptbita śmietanaarbuzprzepis_miesiąca1000tort arbuzal dziecitort w kształcie arbuza

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...

Ciasto W-Z

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

Jamajka

Dodane przez: czerrrwonaporzeczka

Ciasto Jamajka

Pyszne, wilgotne ciasto, które...

bananowiec

Dodane przez: emma1309

Ciasto Bananowiec

Pyszne ciasto z bananami. Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE