Ciasto Arbuz

4.51 (192 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto z bitą śmietaną wykonane w bardzo oryginalny sposób. Każdy z nas w upalne dni chciałby orzeźwić się wyjątkowym smakiem takiego arbuza :)

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    8 jajek
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki oleju
    barwnik czerwony
    20g płatków czekoladowych do pieczenia

    Masa śmietanowa czerwona:
    0,75 litra śmietany 36%
    6 łyżek cukru pudru
    3 łyżki żelatyny
    1/3 szklanki mleka
    10g płatków czekoladowych
    barwnik czerwony

    Masa budyniowa:
    2 budynie śmietankowe
    3 szklanki mleka
    3 łyżki cukru
    150g masła extra

    Masa cukrowa:
    500g cukru pudru
    4 łyżki glukozy w proszku
    2 łyżki żelatyny
    40 ml wody

    Poncz:
    1/2 szklanki wody niegazowanej
    1 łyżka cukru
    1 łyżka soku z cytryny
    50ml wódki wiśniowej

    Dodatkowo:
    zielony barwnik spożywczy (bezzapachowy i bezsmakowy)
Wystaw ocenę:

4.51 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery Biszkopty

Ciasto arbuz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1lem99u 1. Biszkopt
    Białka ubić na sztywno z cukrem. Następnie dodać żółtka, olej, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz czerwony barwnik i czekoladowe płatki. Przełożyć do formy okrągłodennej o średnicy 24cm (w moim przypadku była to miseczka okrągłodenna i forma
    o tej samej średnicy). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25minut. Po tym czasie ostudzić, przekroić na 4 blaty biszkoptu oraz 1 ostatni w kształcie kapelusza (łącznie 5 blatów biszkoptu).
  • image-0t3c2nu 2. Masa śmietanowa czerwona
    Śmietanę z dodatkiem cukru ubić na sztywno, dodać czerwony barwnik, czekoladowe płatki i rozrobioną w mleku żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą szpatułki i podzielić
    na cztery części.
  • 3. Masa budyniowa
    Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem a w 3 szklance mleka rozrobić budyń i dodać do gotującego mleka. Następnie wystudzić. Masło zmiksować za pomocą miksera stopniowo dodając wystudzony budyń.
  • 4. Poncz
    Wymieszać wszystkie składniki ponczu (do momentu całkowitego rozpuszczenia cukru).
  • 5. Masa cukrowa
    Cukier puder przesiać przez przesiewacz do mąki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje podgrzać ją, dodać glukozę, mieszać aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Następnie wystudzić, dodawać po trochu cukier puder i wyrobić masę do postaci plasteliny. Masę rozwałkować do takiego rozmiaru żeby pokryć całą powierzchnię ciasta.
  • image-1vxgagw 6. Ciasto złożyć według kolejności warstw:
    1 blat biszkoptu – 1/4 masy śmietanowej czerwonej
    2 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    3 blat biszkoptu – kolejna porcja masy śmietanowej czerwonej
    4 blat biszkoptu – ostatnia porcja masy śmietanowej czerwonej
    5 blat biszkoptu w kształcie kapelusza.
  • image-0jpf7p3 7. Całą powierzchnię ciasta posmarować masą budyniową i przykryć przygotowaną wcześniej masą cukrową. Różnymi odcieniami zielonego barwnika spożywczego pomalować ciasto na wzór arbuza.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Arbuz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.5 (155 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto arbuz

To może cię zainteresować