Śnieżne kule, schneeballen - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, cukier, jajka, masło, śmietanę, sól i spirytus; zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 20 min.
2.Po tym czasie z ciasta formujemy wałek i dzielimy na 12-15 kawałków.
W wysokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz na którym będziemy smażyć nasze kule.
3.Każdy kawałek cienko rozwałkowujemy ma mniej więcej okrągły placek.
Nacinamy nożem lub radełkiem na paski o szerokości ok 1cm, jednocześnie zostawiając niedocięty 1-1,5cm od brzegu.
4.Trzonkiem drewnianej łyżki przeciągamy na przemian co drugi pasek.
5.Przenosimy po jednej kuli na łyżkę cedzakową bądź metalowe małe sitko,
6.Wkładamy do sitka
7.zanurzamy w gorącym tłuszczu i smażymy, kiedy ciasto w miarę nabierze kształtu możemy sitko wyjąć. jeśli byśmy wrzucili je od razu na tłuszcz nie zrobią nam się ładne kule
8.Kule wyjmujemy na papierowy ręcznik, posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze