Zdrowe "śnieżne kule" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W rondelku umieszczamy mleko, ksylitol (lub cukier), kakao i masło. Podgrzewamy mieszając na wolnym ogniu do roztopienia i połączenia składników. Następnie zawartość rondelka gotujemy 1 minutę. Rondelek zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i ekstrakt z wanilii i mieszamy do połączenia. Wsypujemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe i dobrze mieszamy. Odstawiamy całość na 10 minut, aby płatki napęczniały. Następnie masę przykrywamy dokładnie i schładzamy przez min. 45 minut.
Po tym czasie z masy formujemy okrągłe praliny (około 20-22g każda). Każdą z kulek po uformowaniu obtaczamy w wiórkach kokosowych. Praliny układamy na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki, aby stwardniały.
Ciastka przechowujemy w lodówce do 7 dni w zamkniętym pojemniku.
Życzę smacznego
Komentarze