CIASTKA ORZECHY LINECKIE

4.48 (143 ocen)

  • 60 min

Kruchy cytrynowy spód, beza i orzeszek. Te ciasteczka pojawiają się na stołach wigilijnych Ślaska Cieszyńskiego. Wyjątkowa tradycja ich wypieku związana jest z panująca tam różnorodnością kulturową i naleciałościami z innych kuchni jak czeska czy austriacka.

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto:
    250g mąki
    140 g masła
    90 g cukru pudru
    2 żółtka
    cytryna ( starta skórka i łyżka soku)
    1 łyżeczka cukru waniliowego

    na bezę:
    2 białka
    140 g cukru pudru

    dodatkowo:
    orzechy laskowe
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Beza

Ciastka orzechy lineckie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować kruche ciasto. Mąkę wyrobić z masłem, cukrem, żółtkami, skórką cytryny i łyżką soku z cytryny. Wyrobione ciasto uformować w kulkę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
  • 2. Po tym czasie ciasto podzielić na pół. Najpierw rozwałkować jedną porcję na grubość około 0,5 cm i przy pomocy foremek wyciąć ciasteczka (dowolne kształty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. To samo zrobić z drugą porcją ciasta.
  • 3. Białka ubić na sztywno, a następnie stopniowo dodawać cukier. Ubitą pianę przełożyć do szprycy i wyciskać po kleksie na środek każdego ciasteczka. A na koniec na bezie układać orzeszek laskowy.
  • 4. Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 150ºC , przez około 20 minut lub do momentu, kiedy ciasteczka będą miały jasnozłoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować