Karmelizowane orzechy

4.5 (169 ocen)

  • 5 min

Wspaniała słodka przekąska, dobra w porze Świątecznej.

  • 5 min

Składniki:

  • 2 szklanki orzechów włoskich łuskanych
    1/3 szklanki mleka 3,2 % (lub wody)
    1 szklanka cukru
    pół łyżeczki cynamonu
    1 łyżeczka miodu (można pominąć)
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery

Karmelizowane orzechy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Karmelizowane orzechy 1. Na patelnie wlać mleko, dodać cukier i cynamon. Rozpuścić.
  • Karmelizowane orzechy 2. Wsypać orzechy i prażyć na wolnym ogniu stale mieszając.
  • Karmelizowane orzechy 3. Chwilę prażyć aż cukier się skrystalizuje. Ostudzić i gotowe do spożycia.

Porady

W ten sposób można również przygotować orzechy ziemne, laskowe, nerkowce i inne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować