Ciasto Prince Polo

  • wyświetlono: 7728 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Przepis znaleziony na blogu Ala piecze i gotuje. Naprawdę pyszne, wysokie ciasto przypominające w smaku Prince Polo. Serdecznie polecam!

akrobatka22
  • 100min

Składniki

Beza orzechowa:
7 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
150 g. cukru
100 g. mielonych orzechów włoskich
100 g. siekanych orzechów włoskich
100 g. wiórków kokosowych
100 g. prince polo pokruszonego, np. orzechowego

Biszkopt kakaowy:
5 jajek w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru
3,5 łyżki mąki pszennej
1,5 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem budyniowy:
3 szkl. mleka
7 żółtek
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
320 g. miękkiego masła w temperaturze pokojowej
1 czekolada mleczna posiekana
100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)
100 ml spirytusu (opcjonalnie)

Polewa:
3 łyżki masła
3 łyżki kakao
3 łyżki cukru
3 łyżki jogurtu naturalnego

Dodatkowo:
herbatniki

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Prince Polo

  • Upieczona beza1. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Pianę przelać do formy o wymiarach 35x24 cm lub bardzo dużej tortownicy. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Upieczony biszkopt2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do tej samej formy, w której piekliśmy bezę. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Krem: 2 szkl. mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu.
  • 4. Polewa:Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia i zgęstnienia.
  • Biszkopt w tortownicy5. Kolejność: W tortownicy umieścić biszkopt.
  • Krem na biszkopcie6. Wyłożyć na niego ½ kremu budyniowego.
  • Beza na kremie7. Przykryć bezą.
  • Krem na bezie8. Bezę wysmarować resztą kremu.
  • Herbatniki na kremie9. Na krem poukładać herbatniki.
  • Polewa na herbatnikach10. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić do stężenia. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobiszkoptbezakremDeserherbatnikipolewaprince poloprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

prince

Dodane przez: PaulinaW

Ciasto prince polo

Mama dostała przepis od koleżanki...

CIASTO JOGURTOWE Z PRINCE POLO

Dodane przez: Babcia Tereska

CIASTO JOGURTOWE Z PRINCE POLO

Ciasto na biszkopcie z kremem i...

Przekładane ciasto z batonikami Prince Polo

Dodane przez: Świat Wypieków

Przekładane ciasto z batonikami Prince Polo

Delikatny i wilgotny biszkopt kakaowy,...

image-1txd7jg

Dodane przez: anita176

Ciasto Brzoskwiniowiec z Prince polo

Pyszne śmietankowe ciasto z chrupiącymi...

image-06npuye

Dodane przez: poezjasmaku

CIASTO PRINCE POLO

POSTANOWIŁAM WYPRUBOWAĆ CIASTO...

CIASTO A'LA PRINCE POLO

Dodane przez: Kamila Tęczar

CIASTO A'LA PRINCE POLO

Pyszne i szybkie do zrobienia...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE