Przepis znaleziony na blogu Ala piecze i gotuje. Naprawdę pyszne, wysokie ciasto przypominające w smaku Prince Polo. Serdecznie polecam!
1 godz. 40 min
Dla 8 osób
Składniki:
Beza orzechowa:
7 białek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
150 g. cukru
100 g. mielonych orzechów włoskich
100 g. siekanych orzechów włoskich
100 g. wiórków kokosowych
100 g. prince polo pokruszonego, np. orzechowego
Ciasto prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Pianę przelać do formy o wymiarach 35x24 cm lub bardzo dużej tortownicy. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
2.Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do tej samej formy, w której piekliśmy bezę. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
3.Krem: 2 szkl. mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu.
4.Polewa:Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia i zgęstnienia.
5.Kolejność: W tortownicy umieścić biszkopt.
6.Wyłożyć na niego ½ kremu budyniowego.
7.Przykryć bezą.
8.Bezę wysmarować resztą kremu.
9.Na krem poukładać herbatniki.
10.Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Komentarze