Ciasto Prince Polo

4.41 (196 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Przepis znaleziony na blogu Ala piecze i gotuje. Naprawdę pyszne, wysokie ciasto przypominające w smaku Prince Polo. Serdecznie polecam!

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Beza orzechowa:
    7 białek w temperaturze pokojowej
    szczypta soli
    150 g. cukru
    100 g. mielonych orzechów włoskich
    100 g. siekanych orzechów włoskich
    100 g. wiórków kokosowych
    100 g. prince polo pokruszonego, np. orzechowego

    Biszkopt kakaowy:
    5 jajek w temperaturze pokojowej
    5 łyżek cukru
    3,5 łyżki mąki pszennej
    1,5 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Krem budyniowy:
    3 szkl. mleka
    7 żółtek
    4 łyżki cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    320 g. miękkiego masła w temperaturze pokojowej
    1 czekolada mleczna posiekana
    100 g posiekanych wafelków prince polo (2 batony xxl)
    100 ml spirytusu (opcjonalnie)

    Polewa:
    3 łyżki masła
    3 łyżki kakao
    3 łyżki cukru
    3 łyżki jogurtu naturalnego

    Dodatkowo:
    herbatniki
Wystaw ocenę:

4.41 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Beza

Ciasto prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Upieczona beza 1. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Wsypać pozostałe składniki i delikatnie wmieszać je do piany. Pianę przelać do formy o wymiarach 35x24 cm lub bardzo dużej tortownicy. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • Upieczony biszkopt 2. Biszkopt: Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka i zmiksować. Wsypać przesiane, suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia. Przelać do tej samej formy, w której piekliśmy bezę. Piec w 180st.C około 25 minut. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
  • 3. Krem: 2 szkl. mleka zagotować. Resztę mleka zmiksować z żółtkami, mąkami i cukrem. Wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu.
  • 4. Polewa:Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej, pozostawić do lekkiego ostygnięcia i zgęstnienia.
  • Biszkopt w tortownicy 5. Kolejność: W tortownicy umieścić biszkopt.
  • Krem na biszkopcie 6. Wyłożyć na niego ½ kremu budyniowego.
  • Beza na kremie 7. Przykryć bezą.
  • Krem na bezie 8. Bezę wysmarować resztą kremu.
  • Herbatniki na kremie 9. Na krem poukładać herbatniki.
  • Polewa na herbatnikach 10. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić do stężenia. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować