Ciasteczka ,, Płatki śniegu“

4.96 (166 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

,, Płatki śniegu“ to małe, okrągłe ciasteczka, które wprost rozpływają się w ustach. Delikatne, kruche, piaskowe, bardzo smakują z herbatką.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
    100 g cukru pudru
    100 g mąki pszennej
    250 g mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    1 łyżeczka cukru waniliowego( prawdziwego)
    łyżeczka startej skórki z ekologicznej cytryny
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.96 (166 ocen)

Ciasteczka ,, płatki śniegu“ - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier puder i waniliowy, obie mąki, szczyptę soli i startą skórkę cytrynową szybko zagnieść na kruche ciasto. Uformować wałeczki o średnicy około 3 cm, zawinąć w pergamin i wstawić do lodówki na dobrą godzinę.
    2. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 160 stopni. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    Z wałeczka odcinać małe plasterki i formować kulki wielkości orzecha laskowego i układać na blaszce z około 2 cm odstępem. Widelec lekko zanurzyć w mące, otrzepać i odciskać na każdym ciasteczku wzorek, lekko je przy tym spłaszczając. Piec w nagrzanym piekarniku 10- 15 minut. Po wystygnięciu ciasteczka obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Po upieczeniu ciasteczka powinny pozostać jasnego koloru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować