Ciasto Królowa Śniegu

  • wyświetlono: 6109 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Ciasto jest lekkie i puszyste, a dodatkowo zaskakuje kolorem. Goście byli zachwyceni.

Olimpia
  • 28 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

BISZKOPT
4 jajka
pół szklanki cukru
40 g mąki ziemniaczanej
80 g mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżki oleju
pół łyżki octu

NIEBIESKA PIANKA
2 niebieskie galaretki
500 g niesłodzonego zagęszczonego mleka
1 szklanka gorącej wody

KREM ŚMIETANOWY
500 ml śmietany 30% lub 36%
1 galaretka przezroczysta
2 łyżeczki cukru pudru
3/4 szklanki gorącej wody

GALARETKA NIEBIESKA
2 niebieskie galaretki
3 i pół szklanki gorącej wody

DEKORACJA
200 ml śmietany 30%
2 łyżeczki cukru pudru
fix do śmietany
1 łyżeczka cukru waniliowego

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Królowa Śniegu

  • 1. BISZKOPT
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając, potem żółtka. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, delikatnie wymieszać łopatką (nie używać miksera). Dodać pół łyżki oleju i pół łyżki octu, ponownie delikatnie wymieszać.
    Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Do formy wylać ciasto. Piec ok. 20 min. w temp. 180°C. Z ostudzonego biszkoptu zdjąć skórkę.
  • 2. NIEBIESKA PIANKA
    2 galaretki rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Mleko skondensowane ubić mikserem. Następnie dodać zimną galaretkę i chwilę miksować.
    Masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto włożyć do lodówki.
  • 3. MASA ŚMIETANOWA
    1 galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać wymieszany cukier. Na koniec dodać zimną galaretkę. Zmiksować.
    Masę wyłożyć na niebieską piankę. Ciasto ponownie włożyć do lodówki.
  • 4. NIEBIESKA GALARETKA
    2 galaretki rozpuścić w 3 i pół szklankach gorącej wody. Odstawić do ostudzenia. Zimną, lekko tężejącą galaretkę wylać na masę śmietanową. Ciasto włożyć do lodówki.
  • 5. DEKORACJA
    Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder wymieszany z fixem i cukrem waniliowym. Śmietaną napełnić szprycę i udekorować ciasto.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoświętapiankaboże narodzenieniebieskiedo_kawyBoże_Narodzenie
 

Komentarze

Podobne przepisy

Torcik biała królowa

Dodane przez: monikaT83

Torcik biała królowa

Niezbyt trudne, stosunkowo szybko...

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

ciasto

Dodane przez: Justyna844

Ciasto

Pyszne ciasto z budyniem w kruchym...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto

.

porzeczkowiec

Dodane przez: edykas83

Ciasto PORZECZKOWIEC

Ciasto jest pyszne. Zrobiłam pierwszy...