Ciasto Królowa Śniegu

  • wyświetlono: 98438 |
  • dodany do książki kucharskiej: 174 |
  • polecenia: 8

Ciasto zachwyca swoim smakiem i wyglądem, jest słodkie, kremowe, świetnie wpiszę się w zimową aurę. Zasmakuje małym, jak i dużym, gorąco polecam

Malinka5
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

BISZKOPT:
4 jajka,
1 szklanka mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
4 łyżki oleju,
2/3 szklanki cukru,
KREM NIEBIESKI:
1 budyń waniliowy,
1 galaretka niebieska,
2 szklanki mleka,
2 łyżki cukru,
1 paczka delicji (350g) np. pomarańczowych,
KREM BIAŁY:
1 galaretka agrestowa,
3/4 szklanki wody,
400 g śmietany kremówki,
5-6 łyżek cukru pudru,
WARSTWA NIEBIESKA:
2 galaretki niebieskie,
500ml wody,
DO DEKORACJI:
cukrowe ozdoby,

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Królowa Śniegu

  • ciasto1. BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo dodawaj cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku, mieszaj na najmniejszych obrotach miksera. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej i wymieszaj łyżką do połączenia składników (nie dłużej). Formę 23x28cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto i piecz 30-40 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli biszkopt zacznie się spiekać to przykryj go folią. Biszkopt można nasączyć ponczem.
  • ciasto2. KREM NIEBIESKI: Budyń ugotuj wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem 2 łyżek cukru. Zestaw z ognia, wsyp galaretkę, wymieszaj, galaretka powinna się rozpuścić.
  • ciasto3. Gdy masa przestygnie, ale będzie jeszcze ciepła, wyłóż ją na biszkopt. Ciasto odstaw do lodówki.
  • ciasto4. Gdy krem stężeje ułóż na nim paczkę delicji jedną obok drugiej. Ciasto przełóż do lodówki.
  • ciasto5. KREM BIAŁY: Galaretkę agrestową rozpuść w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstaw, powinna być mocno schłodzona, ale nie stężała. Kremówkę ubij na sztywną z cukrem pudrem. Ciurkiem wlewaj zimną galaretkę cały czas miksując. Gdy składniki się połączą krem wyłóż na delicje. Ciasto ponownie wstaw do lodówki.
  • ciasto6. Ostatnią warstwę stanowią niebieskie galaretki rozpuszczone w 500ml wody. Do dekoracji ciasta użyj cukrowych ozdób i bitej śmietany, którą nałóż szprycą. Smacznego !
PRZEPIS DNIA Niedziela 23.11.2014r. http://www.przyslijprzepis.pl/forum/topic/guid/1997482?page=247 PP_03-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciezimaCiastoDeserna słodkoświętadelicjeboże narodzenieniebieski

Komentarze

Podobne przepisy

chatka

Dodane przez: justi2401

Chatka w śniegu- serowe ciasto bez pieczenia...

Wystarczy kilka prostych składników,...

Szarlotka

Dodane przez: Ika 1961

Szarlotka-niezwykły smak i aromat tego popularnego...

Jesienią gdy jabłka są najsmaczniejsze...

Torcik biała królowa

Dodane przez: monikaT83

Torcik biała królowa

Niezbyt trudne, stosunkowo szybko...

Beza Pavlova

Dodane przez: soowka

Beza Pavlova - królowa na stole

Mówią, że zrobienie bezy jest arcytrudne....

Ciasto Shrek

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Shrek

Słyszeliście może o Shreku ? Ciasto...

Ciasto Snikers

Dodane przez: AnkaFiranka

Ciasto Snikers

Ciasto Snikers to nic innego jak...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE