Ciasteczka kruche brazylijskie

5 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Kruche maślane ciastka z orzechami brazylijskimi. Możecie dodać inne orzechy, migdały. Akurat takie miałam. Ciastka mogą leżeć kilka dni ale najlepsze są świeże wiadomo.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki pszennej typ 500

    100 g orzechów brazylijskich

    180 g masła

    50 g cukru pudru

    szczypta soli

    aromat waniliowy

    2 żółtka
Wystaw ocenę:

5 (3 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Ciasteczka kruche brazylijskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy rozdrabniam w malakserze, one są tłuste ale najdrobniej jak się da.Mąkę przesiewam do miski, dodaję żółtka, cukier puder, sól, pokrojone masło, aromat,orzechy tarte. Ciasto najpierw kroję nożem, potem wyrabiam ręką. Wkładam do lodówki na godzinę. Ciasto wałkuję na stolnicy albo papierze do pieczenia podsypanym mąką, wycinam kształty serca. Układam na papierze do pieczenia na blaszce. Piekę 10 minut w temp 170 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować