Chrzanowa zupa krem

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Gęsta kremowa zupa chrzanowa. Sprawdzi się na Wielkanoc jak i na co dzień. Zupę zrobiłam na kawałku skóry z wędzonego boczku - nadała jej wspaniały aromat!

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki - 800g
    Marchew - 1szt
    Seler - 1/4szt (ja użyłam kawałka selera z nacią)
    Cebula - 2szt
    Czosnek - 3 ząbki
    Skóra z wędzonego boczku - 1 kawałek
    Chrzan tarty - 3 łyżki
    Sól, pieprz
    Opcjonalnie łyżka śmietany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupa krem

Chrzanowa zupa krem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki, marchew i selera kroimy w większą kostkę.
    Cebule i czosnek kroimy na kawałki.
    Na patelni podgrzewamy skórkę z boczku, aż wytopi się z niej tłuszcz. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy kilka minut często mieszając. Na końcu dodajemy pozostałe warzywa i znów kilka minut smażymy, aż lekko się zarumienią.
    Całość przekładamy do garnka i zalewamy wodą (kilka centymetrów nad powierzchnię warzyw). Dodajemy chrzan, sól i pieprz. Gotujemy na niedużym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
    Wyciągamy skórę z boczku. Blenderem miksujemy zupę do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli zupa jest za gęsta, dodajemy trochę wody. Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
    Zupę można zaprawić śmietanką, ale nie jest to konieczne.

    Moją zupę chrzanową podałam z grzankami i plasterkami kabanosów pleśniowych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Wielkanocna zupa chrzanowa

To może cię zainteresować