Zupa chrzanowa

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mimo, że chrzan kojarzymy z Wielkanocą to jednak ta zupa gości w naszym domu przez cały rok, bo świetnie smakuje i można ją szybko przygotować. Intensywność chrzanowej dawkujemy wg. upodobań własnego podniebienia, ja robię łagodną, ale znam takich co chrzanu nie żałują.

  • 40 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:

    - 4 białe kiełbasy ok. 1/2 kg
    - 2 marchewki
    - 1 pietruszka
    - plaster selera
    - 1/3 pora, może być zielona część
    - 3 ząbki czosnku
    - 3 łyżki tartego chrzanu
    - 3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
    - 2 małe ziemniaki
    - 1 mała opieczona nad ogniem cebula
    - pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie

    Dodatkowo:

    - jajka gotowane na twardo
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. W garnku umieszczamy warzywa, marchew i ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek wyciskamy przez praskę, dodajemy po kawałku pora, selera oraz opieczoną cebulę, dokładamy również przyprawy oraz kiełbasę i gotujemy wywar. Kiełbasę wyjmujemy i studzimy, a następnie kroimy w plastry lub w połówki.

    2. Do wywaru wkładamy pokrojoną kiełbasę oraz chrzan pomieszany z jogurtem, gotujemy i doprawiamy do smaku.

    3. Chrzanową podajemy z jajkiem gotowanym na twardo lub ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chrzan Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować