Pyszne gofry jak z budki nad morzem w domowym zaciszu z ulubionymi dodatkami. Ten przepis zawiera składniki na przygotowanie pysznych gofrów czekoladowych. Jest to sposób na nowoczesne i smaczne gofry.
10 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
100 g czekolady deserowej
100 g masła
2 białka
2 żółtka
4 łyżki cukru
300 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
400 ml mleka w temperaturze pokojowej
Chrupiące gofry czekoladowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło i czekoladę rozpuścić w garnku, przestudzić.
2.Białka Ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem w osobnej misce.
3.Wolnym strumieniem wlewać do żółtek masę maślano czekoladową i ubijać do połączenia się składników.
4.Dodać suche składniki i wymieszać. Wyłączyć mikser dodać ubite białko i wymieszać ręcznie szpatułką delikatnie tylko do połączenia się składników.
5.Ciasto wylewać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i piec do momentu, aż przestanie wydobywać się para. Upieczone gofry wystudzić na kratce. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze