Chlebek pszenny z ziarnami

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie ma nic pyszniejszego niż domowe i aromatyczne pieczywo którego zapach rozchodzi się po całym domu.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ( przepis na 1 bochenek chleba )

    0.5 kg maki pszennej np. chlebowej typ 750
    25 g świeżych drożdży lub 7 gram suchych instant
    1 płaska łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    ok. 250 ml letniej - ciepłej wody
    forma keksowa ok 35 cm
    ½ szklanki dowolnych ziaren ( takie jakie lubisz najbardziej )
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Bułki drożdżowe

Chlebek pszenny z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do głębokiej miski daję drożdże, cukier, ujmuję odrobinę letniej wody i usypuję trochę mąki. Mieszam zaczyn, przykrywam ściereczką i ostawiam na 10 min by zaczął pracować ( jeśli używamy drożdży instant to wsypujemy drożdże od razu do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto ). Kiedy zaczyn jest już gotowy to dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję ponownie do miski obsypanej mąką lub wysmarowaną olejem i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na godzinę czasu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiam ciasto i formuję podłużny bochenek. Przekładam uformowany chleb do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką – przykrywam ściereczką i zostawiam jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia a między czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięty chleb smaruję wodą oraz lekko nacinam i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 1 godz. czasu aż się ładnie zarumieni. Upieczony chleb wyciągam od razu z foremki i studzę na kratce.

Porady

Ps. polecam upiec z podwójnej porcji jak nie z potrójnej - bo szybko znika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować