Nie ma nic pyszniejszego niż domowe i aromatyczne pieczywo którego zapach rozchodzi się po całym domu.
2 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
( przepis na 1 bochenek chleba )
0.5 kg maki pszennej np. chlebowej typ 750
25 g świeżych drożdży lub 7 gram suchych instant
1 płaska łyżka cukru
1 łyżeczka soli
ok. 250 ml letniej - ciepłej wody
forma keksowa ok 35 cm
½ szklanki dowolnych ziaren ( takie jakie lubisz najbardziej )
Chlebek pszenny z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiej miski daję drożdże, cukier, ujmuję odrobinę letniej wody i usypuję trochę mąki. Mieszam zaczyn, przykrywam ściereczką i ostawiam na 10 min by zaczął pracować ( jeśli używamy drożdży instant to wsypujemy drożdże od razu do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto ). Kiedy zaczyn jest już gotowy to dodaję pozostałe składniki i wyrabiam elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto daję ponownie do miski obsypanej mąką lub wysmarowaną olejem i przykrywam ściereczką. Zostawiam w ciepłym miejscu na godzinę czasu do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ponownie wyrabiam ciasto i formuję podłużny bochenek. Przekładam uformowany chleb do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką – przykrywam ściereczką i zostawiam jeszcze na 30 min. do wyrośnięcia a między czasie nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięty chleb smaruję wodą oraz lekko nacinam i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę ok 1 godz. czasu aż się ładnie zarumieni. Upieczony chleb wyciągam od razu z foremki i studzę na kratce.
Porady
Ps. polecam upiec z podwójnej porcji jak nie z potrójnej - bo szybko znika.
Komentarze