Jest to bardzo prosty chleb, który każdy jest w stanie sam zrobić. Ilość i rodzaj ziaren w nim zawartych możemy sami dowolnie modyfikować. Przepis pochodzi od mojej mamy.
Chlebek pszenny z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę sypiemy na stolinicę, usypujemy kopczyk,dodajemy ziarna i łyzkę soli. Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody, przygotowujemy również sobie 0,5 litra ciepłej wody w oddzielnym naczyniu. Zaczynamy zagniatać ciasto dodając do mąki najpierw drożdże potem po troszku ciepłej wody i cały czas zagniatamy.Jeżeli wydaje na się, że ciasto jest za mokre dodajmy więcej mąki, jeżeli zaś za suche możemy dodać więcej ciepłej wody. Z ciasta tworzymy kulę, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce lub dodatkowo przykrywamy poduszką.Czekamy około godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, następnie przerabiamy ciasto (czyli jeszcze raz zagniatamy) i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ciasta wystarcza na większą keksówke). Ciasto musi znowu wyrosnąć w ciepłym miejscu (ok.30min.), po czy smarujemy je na wierzchu zimną wodą i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni pieca z włączoną opcją "góra-dół"i pieczemy 60min, (po pierwszych 30 minutach przełączamy na opcję "dół",aby chlebek nie spiekł się na wierzchu). Chlebek spożywamy wystudzony.
Komentarze