Chlebek pszenny z ziarnami

4.5 (188 ocen)

  • 3 godz.

Jest to bardzo prosty chleb, który każdy jest w stanie sam zrobić. Ilość i rodzaj ziaren w nim zawartych możemy sami dowolnie modyfikować. Przepis pochodzi od mojej mamy.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1kg mąki pszennej
    100g ziaren dyni
    50g ziaren słonecznika
    50g ziaren siemia lnianego
    30g drożdży
    około 0,6 litra ciepłej wody
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek pszenny z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę sypiemy na stolinicę, usypujemy kopczyk,dodajemy ziarna i łyzkę soli. Drożdże rozpuszczamy w 0,5 szklanki ciepłej wody, przygotowujemy również sobie 0,5 litra ciepłej wody w oddzielnym naczyniu. Zaczynamy zagniatać ciasto dodając do mąki najpierw drożdże potem po troszku ciepłej wody i cały czas zagniatamy.Jeżeli wydaje na się, że ciasto jest za mokre dodajmy więcej mąki, jeżeli zaś za suche możemy dodać więcej ciepłej wody. Z ciasta tworzymy kulę, obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce lub dodatkowo przykrywamy poduszką.Czekamy około godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość, następnie przerabiamy ciasto (czyli jeszcze raz zagniatamy) i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy (ciasta wystarcza na większą keksówke). Ciasto musi znowu wyrosnąć w ciepłym miejscu (ok.30min.), po czy smarujemy je na wierzchu zimną wodą i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni pieca z włączoną opcją "góra-dół"i pieczemy 60min, (po pierwszych 30 minutach przełączamy na opcję "dół",aby chlebek nie spiekł się na wierzchu). Chlebek spożywamy wystudzony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować