Chlebek dyniowy wychodzi bardzo puszysty i wilgotny długo utrzymuje swą świeżość, jest tak pyszny że zjedliśmy je jeszcze ciepłego z masełkiem i konfiturą. Serdecznie polecam, przepis dostałam od sąsiadki.
Chlebek dyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski plastikowej wsypujemy przesianą mąkę, cukier, oliwę, sól, drożdże suche, ciepłe mleko oraz puree z dyni hokkaido. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką, wystarczy tylko chwilkę aby składniki się połączyły. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 50 minut ( u mnie koło kaloryfera )
2.Po upływie czasu chlebek ponownie mieszamy, wsypujemy ziarna i ponownie mieszamy, foremki smarujemy masłem i przekładamy ciasto do blaszek, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Przed pieczeniem chlebki posypujemy pestkami dyni.
3.Chlebki wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 40 minut.
Komentarze