REKLAMA

Chlebek dyniowy

wyświetlono: 1435 | dodany do książki kucharskiej: 3 | polecenia: 0

Chlebek dyniowy wychodzi bardzo puszysty i wilgotny długo utrzymuje swą świeżość, jest tak pyszny że zjedliśmy je jeszcze ciepłego z masełkiem i konfiturą. Serdecznie polecam, przepis dostałam od sąsiadki.

opublikowany: 14.11.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 1 godz. 35 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    5 szklanek mąki
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    3 łyżki oliwy z oliwek
    szklanka mleka
    2 opakowania suchych drożdży
    2 szklanki puree z dyni
    3 łyżki mieszanki ziaren

    Dodatkowo:
    pestki dyni
    masło do formy
Ocena:

(średnia 4.5 z 194 głosów)

Sposób przygotowania:

  • ciasto dyniowe 1. Do miski plastikowej wsypujemy przesianą mąkę, cukier, oliwę, sól, drożdże suche, ciepłe mleko oraz puree z dyni hokkaido. Ciasto dokładnie wyrabiamy ręką, wystarczy tylko chwilkę aby składniki się połączyły. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 50 minut ( u mnie koło kaloryfera )
  • 2. Po upływie czasu chlebek ponownie mieszamy, wsypujemy ziarna i ponownie mieszamy, foremki smarujemy masłem i przekładamy ciasto do blaszek, ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 10 minut. Przed pieczeniem chlebki posypujemy pestkami dyni.
  • posypywanie pestkami 3. Chlebki wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika do 200 stopni i pieczemy ok 40 minut.

Porady

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: elka72 elka72

Chlebek dyniowy

Smaczny,wilgotny w środku i bardzo dekoracyjny.

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 21.10.2017 | wyświetlono: 990 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 0
Dodane przez: Świeca Urszula Świeca Urszula

Chlebek dyniowy

Raz na jakiś czas można przygotować swój chlebek. Polecam chlebek dyniowy.

kategoria: Pieczywo chleb opublikowany: 22.08.2016 | wyświetlono: 500 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE