Chlebek bananowy - to bardziej ciasto niż chleb. Można zrobić go całkowicie bez dodatków słodzących. Jest delikatny i mięciutki. Można dodawać do niego np. orzechy, rodzynki, cynamon.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- 3 duże mocno dojrzałe banany
- 75g rozpuszczonego masła
- 3-4 łyżki syropu z agawy (może być inne słodziwo lub nic)
- 1 jajko
- miąższ wydrążony z wanilii (można pominąć)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasta nie trzeba ucierac ani miksowac, wystarczy mieszac widelcem lub rózgą.
W misce rozgniesc banany. Dodac rozpuszczone masło i jajko. Wymieszac widelcem. Dodac syrop z agawy, wymieszac. Dodac jajko, miąższ z wanilii, mąkę wymieszana z sola i soda.
Piec w malej keksowce, 50 min w 170 stopniach.
Komentarze