Piure z topinambura

  • wyświetlono: 508 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczna i oryginalna alternatywa do ziemniaczanego piure

  • 4 porcje
  • 20min

Składniki

- topinambur (u mnie było całe wiaderko po 3kg kapuście kiszonej)
- łyżka masła
- łyżka śmietany kwaśnej
- sól

Sposób przygotowania przepisu:

Piure z topinambura

  • 1. Topinambur umyć, obrać, pokroić na takiej samej wielkości cząstki. Zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości. Odcedzić i odparować jak ziemniaki. Zblendować ze śmietaną i masłem. Jeśli solimy, to przy blendowaniu.
    Piure wyszło delikatne, aksamitne, lekko orzechowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

topinamburpiure

Komentarze

Podobne przepisy

tzatziki1

Dodane przez: paolineczka

Tzatziki z serem twarogowym

Gdy słońce za oknem i przychodzi...

Wyśmienite kluski z kaszy jaglanej z boczkiem i cebulką

Dodane przez: Jola1977-1977

Wyśmienite kluski z kaszy jaglanej z boczkiem...

Już myślałam, że się narobię i...

Ziemniaczki z piekarnika

Dodane przez: Kasia Pichci

Ziemniaczki z piekarnika

Kochani oto przepis na ziemniaki...

Buraczki czosnkowe z majonezem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Buraczki czosnkowe z majonezem

To moje ulubione buraczki, które...

Roladki z kurkami i serem

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Roladki z kurkami i serem

Kurki to bardzo smaczne grzyby,...

Kotlety jajeczne z chrzanem

Dodane przez: Martyna1991

Kotlety jajeczne z chrzanem

Delikatne lecz z charakterem kotlety...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE