REKLAMA

Piure z topinambura

wyświetlono: 579 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

Smaczna i oryginalna alternatywa do ziemniaczanego piure

opublikowany: 22.11.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 4 osób
  • 20 min

Składniki:

  • - topinambur (u mnie było całe wiaderko po 3kg kapuście kiszonej)
    - łyżka masła
    - łyżka śmietany kwaśnej
    - sól
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Topinambur umyć, obrać, pokroić na takiej samej wielkości cząstki. Zalać wrzątkiem, ugotować do miękkości. Odcedzić i odparować jak ziemniaki. Zblendować ze śmietaną i masłem. Jeśli solimy, to przy blendowaniu.
    Piure wyszło delikatne, aksamitne, lekko orzechowe.

Notka redakcyjna

Zobacz też: Topinambur - przepisy nie tylko na obiad

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Gospodyni Gospodyni

Zupa z topinambura

Dzisiaj moja inwencja twórcza z topinamburem w roli głównej. Zapraszam na pyszną klarowną zupę o bardzo ciekawym smaku.

kategoria: Zupy opublikowany: 01.04.2016 | wyświetlono: 441 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Piure z ziemniaków

Podajmy ziemniaki w innej formie niż zwykle, zaskoczmy naszych gości.

kategoria: Dania główne opublikowany: 10.08.2011 | wyświetlono: 359 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE