Chlebek bananowy

4 (1 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przygotowuje się go podobnie jak muffiny,a co ważne nie potrzebny nam mikser wystarczy tylko widelec i mocno dojrzałe banany:-)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
    240 g mąki pszennej
    100 g cukru
    60 g masła
    1 jajko
    1 łyżka soku z cytryny
    cukier waniliowy małe opak.
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1\2 łyżeczki sody oczyszczonej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Chleb Ciasta

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chlebek bananowy 1. Składniki powinny być w temperaturze pokojowej,masło roztopić i ostudzić,banany rozgnieść widelcem na gładką masę,dodać do bananów ostudzone masło,roztrzepane jajko,cukry,sól i wymieszać widelcem.
    Do składników mokrych przesiać mąkę i proszek do pieczenia, sodę rozpuścić w soku z cytryny, od razu dodać do masy, wszystko wymieszać widelcem.
    Formę keksówkę 10x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia,
    gotową masę przełożyć do formy, wyrównać
    Piec w 180 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka
    Po upieczeniu chlebek wyjąć z papierem z formy, studzić na kratce
    Po ostygnięciu zdjąć papier, kroić w plastry.

Porady

Najsmaczniejszy na drugi dzień.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować