Zupa dyniowa z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Smaczna, rozgrzewająca i pachnąca wędzonką

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • - kawałek dyni, lub 1 mała
    - 1 cebula
    - 2-3 ząbki czosnku
    - 4 szklanki gorącej wody lub rosołu
    - 1 szklanka czerwonej soczewicy
    - 1 szklanka mleka (u mnie migdałowe, ale może być krowie, sojowe, kokosowe)
    - przyprawy: sól, trochę pieprzu, pół łyżeczki majeranku i oregano, płaska łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
    - trochę oleju

Zupa dyniowa z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię i cebulę pokroić w drobną kostkę. w garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić cebulę, dodać dynię i przeciśnięty przez praskę czosnek. podsmażać 5 min. następnie dodać opłukaną na sitku soczewicę i przyprawy. smażyć minutę. zalać gorącą wodą lub rosołem. od zagotowania gotować 15-20 min, żeby soczewica i dynia lekko się rozpadły. wlać mleko, zagotować. doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy