Chlebek bananowy

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowy, pyszny i szybki chlebek

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże jajka

    120g cukru

    60g oleju (może być rzepakowy, słonecznikowy, z pestek winogron lub kokosowy)

    60g kwaśnej śmietany 18%

    dodatki smakowe do wyboru:

    - łyżeczka skórki i łyżka soku z cytryny

    - łyżeczka ekstraktu wanilii

    - łyżeczka cynamonu


    350g bardzo dojrzałych, miękkich bananów (waga po obraniu)

    200g jasnej mąki (używam tortowej)

    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    bakalie do wyboru:

    - 100g orzechów (nerkowca, migdałów, orzechów włoskich, laskowych lub pestek dyni)

    - 50g orzechów + 50g posiekanej gorzkiej czekolady

    - 50g orzechów + 50g posiekanej śliwki kalifornijskiej, rodzynek lub daktyli

    - 100g suszonych kostek jabłka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzej piekarnik do 180°C

    W mikserze ubij jajka z cukrem i wybranym dodatkiem smakowym na puch. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej olej, dodaj śmietanę. Dodaj do masy rozgniecione tłuczkiem do ziemniaków banany, a potem wsyp mąkę wymieszaną z sodą i mieszaj na najmniejszych obrotach. Na końcu dodaj wybrane bakalie (część orzechów odłóż do posypania ciasta na wierzchu) i delikatnie wymieszaj łyżką.

    Keksówkę o wymiarach ok 11x30cm wysmaruj masłem. Wlej ciasto, a na wierzchu posyp odłożonymi orzechami. Piecz ok 50-55 minut (do suchego patyczka). Wyjmij keksówkę na kratkę i odstaw do ostudzenia. Wyjmuj ciasto z formy, gdy będzie zimne. Chleb bananowy zachowuje świeżość ok 4 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Piknik Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować