Chlebek bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzej piekarnik do 180°C
W mikserze ubij jajka z cukrem i wybranym dodatkiem smakowym na puch. Zmniejsz obroty miksera i powoli wlej olej, dodaj śmietanę. Dodaj do masy rozgniecione tłuczkiem do ziemniaków banany, a potem wsyp mąkę wymieszaną z sodą i mieszaj na najmniejszych obrotach. Na końcu dodaj wybrane bakalie (część orzechów odłóż do posypania ciasta na wierzchu) i delikatnie wymieszaj łyżką.
Keksówkę o wymiarach ok 11x30cm wysmaruj masłem. Wlej ciasto, a na wierzchu posyp odłożonymi orzechami. Piecz ok 50-55 minut (do suchego patyczka). Wyjmij keksówkę na kratkę i odstaw do ostudzenia. Wyjmuj ciasto z formy, gdy będzie zimne. Chleb bananowy zachowuje świeżość ok 4 dni.
Komentarze