Prosty przepis na miękki chleb.Skórka idealnie chrupiąca.
2 godz.
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
garść pestek dyni i słonecznika
1 łyżeczka cukru
300 ml ciepłego mleka
500 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Chleb z pestkami dyni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże pokruszyć do kubka,następnie dodać cukier, około 1/2 szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Następnie dodać drożdże i wlewać stopniowo resztę mleka delikatnie mieszając.Dodać pestki.
Składniki połączyć w jedną część i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto.Następnie włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.Po upłynięciu czasu uderzyć ciasto o blat,przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
Formę keksową posmarować olejem. Z ciasta uformować wałek i zwinąć go. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wierzch chleba posmarować mieszanką z jajka oraz mleka.Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor.
Komentarze