Chleb z pestkami dyni i słonecznika

5 (2 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Prosty przepis na miękki chleb.Skórka idealnie chrupiąca.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g instant
    garść pestek dyni i słonecznika
    1 łyżeczka cukru
    300 ml ciepłego mleka
    500 g mąki pszennej
    2 łyżeczki soli
    do posmarowania: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb z pestkami dyni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do kubka,następnie dodać cukier, około 1/2 szklanki ciepłego mleka i łyżkę mąki. Wymieszać i pozostawić na 15 minut do wyrośnięcia.
    Resztę mąki przesiać do miski i wymieszać z solą. Następnie dodać drożdże i wlewać stopniowo resztę mleka delikatnie mieszając.Dodać pestki.
    Składniki połączyć w jedną część i wyrabiać przez 15 minut na gładkie i sprężyste ciasto.Następnie włożyć do dużej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45 minut.Po upłynięciu czasu uderzyć ciasto o blat,przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 45 minut do wyrośnięcia.
    Formę keksową posmarować olejem. Z ciasta uformować wałek i zwinąć go. Włożyć do foremki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
    Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Wierzch chleba posmarować mieszanką z jajka oraz mleka.Wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 35 - 40 minut, na złoty kolor.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pestki dyni Słonecznik Mleko Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować