Naleśniki buraczane z mięsem mielonym i pestkami dyni

4.9 (10 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Niebanalny pomysł na naleśniki,które są proste w przygotowaniu.Świetnie wyglądają a jeszcze lepiej smakują.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Jajka duże 3 szt.
    Mleko 200 ml
    Woda 250 ml
    Mąka 200 g
    Koncentrat z buraków 4 łyżki
    odrobina oleju

    Farsz:
    1 cebula
    500 g mięsa mielonego
    1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
    2 łyżki oleju
    2 marchewki
    szczypta pieprzu ziołowego, papryki słodkiej
    3 ząbki czosnku
    500 g przecieru pomidorowego
    szczypta soli

    dodatkowo:
    mozzarella 200g
    sałata rzymska 100 g
    pestki słonecznika i dyni
    Oliwa 1 łyżka
Wystaw ocenę:

4.9 (10 ocen)

Naleśniki buraczane z mięsem mielonym i pestkami dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka roztrzep, wlej mleko, wodę i koncentrat z buraków, wsyp mąkę, dodaj szczyptę soli a następnie wszystko ubij trzepaczką.
    Usmaż naleśniki na muśniętej olejem patelni. Pekinkę poszatkuj, mozzarellę pokrój plastry,skrop oliwą.Pestki upraż na suchej patelni.
    Cebulę pokrój drobno, podsmaż na oleju na głębszej patelni. Gdy się zeszkli, wtedy dodaj mięso mielone. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewki pokrojone w drobną kostkę oraz 1/2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego. Smaż pod przykryciem na małym ogniu.
    Pod koniec dodaj przecier,przypraw do smaku solą, pieprzem,papryką słodką.Duś pod przykryciem 3-4 minutki.
    Do każdego naleśnika włóż porcję mięsa mielonego i plaster mozzarelli,zwiń i posyp uprażonymi pestkami, oraz sałatą, oprósz pieprzem.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować