Ciastka owsiane z pestkami dyni i słonecznika

4.45 (166 ocen)

  • 30 min

Jedne z moich ulubionych ciastek. Przepysznie chrupiące i zdrowe. Polecam.

  • 30 min

Składniki:

  • (35 ciastek)
    190 g miękkiego masła,
    3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić białym lub brązowym),
    1 łyzeczka cukru wanilinowego,
    1 jajko,
    1 szklanka mąki,
    90 g pestek słonecznika,
    50 g pestek dyni,
    2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.45 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Pesto

Ciastka owsiane z pestkami dyni i słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodać jajko, następnie sól i zmiksować.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem, dodać do masy maślanej, zmiksować.
  • 3. Pestki uprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Uprażone pestki i płatki owsiane wymieszać z pozostałymi składnikami.
  • 4. Z powstałej masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Lekko spłaszczyć dłońmi (jak na zdjęciu powyżej; ciastka lekko rozpłyną się na boki podczas pieczenia).
  • 5. Piec na złoty kolor ok. 15 min. w 165 st. z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik Pestki dyni Pestki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować