Chleb z botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki oprócz czosnku i botwiny wymieszaj ze sobą w misce.
Ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Po tym czasie natłuść dłonie oliwą, wyjmij ciasto z miski i rozpłaszcz na blacie na kształt prostokątny. . Na placek wyłóż poszatkowana i podsmażoną z czosnkiem i cebula lekko botwinkę zawiń w rulon.
Keksowke wysmaruj od wewnątrz oliwą i umieść w niej rulon chleba. Wierzch posmaruj ciepła woda i posypać ziarnami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania.
Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 40 minut.
Chlebek wyjmuj od razu z pieca i wyjmij go z formy.
Porady
Botwinkę możemy zastąpić np. Szpinakiem lub suszonymi pomidorami
Komentarze