Chleb z botwinka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna propozycja dla tradycyjnych chlebów

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    500 g mąki pszennej tortowej
    szklanka ciepłej wody
    łyżeczka soli
    20 g świeżych
    2 łyżki oliwy + oliwa do formy
    Pęczek botwiny
    2 łyżki cebuli prazonej
    2 ząbki czosnku
    2 łyżki ziaren
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z botwinka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki oprócz czosnku i botwiny wymieszaj ze sobą w misce.
    Ciasto chlebowe przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
    Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Po tym czasie natłuść dłonie oliwą, wyjmij ciasto z miski i rozpłaszcz na blacie na kształt prostokątny. . Na placek wyłóż poszatkowana i podsmażoną z czosnkiem i cebula lekko botwinkę zawiń w rulon.
    Keksowke wysmaruj od wewnątrz oliwą i umieść w niej rulon chleba. Wierzch posmaruj ciepła woda i posypać ziarnami. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania.
    Chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 40 minut.
    Chlebek wyjmuj od razu z pieca i wyjmij go z formy.

Porady

Botwinkę możemy zastąpić np. Szpinakiem lub suszonymi pomidorami

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
chleb góralski

To może cię zainteresować