Chleb pszenny ze słonecznikiem

4.58 (12 ocen)

  • 13 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

No cóż chyba zanudzę was moimi chlebkami ale jestem z siebie taka dumna od kiedy wychodzą mi tak wspaniałe i smaczne bochenki chleba, co dzień to ładniejszy i smaczniejszy broń boże nie chwalę się po prostu chcę się podzielić z wami przepisem

  • 13 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie całe drożdży suszonych 7 g + 1 łyżeczka,

    1,5 szklanki letniej wody,

    2 łyżeczki cukru,

    1,5 łyżki płaskiej soli drobnej,

    2 łyżki słonecznika łuskanego,

    2 łyżki oleju,

    5 szklanek mąki pszennej,

    1 płaska łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.58 (12 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb pszenny ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • chleb pszenny 1. Do miski wsypać cukier, drożdże oraz wlać letnią przegotowaną wodę, dokładnie wymieszać i pozostawić na 10 minut pod ściereczką aby drożdże rozpoczęły pracę. Po tym czasie wsypać mąkę, sól oraz słonecznik lub inne ulubione nasiona, całość wyrobić za pomocą rąk lub miksera na jednolitą masę do połączenia się składników, po wyrobieniu wlać olej i nadal wyrabiać aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Odstawić w ciepłym miejscu pod ściereczką aby odpoczęło i podrosło
  • chleb pszenny 2. Odpoczęte i wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę wysypaną mąką posmarować wierzch ciasta również mąką i wyrabiać je na stolnicy do wchłonięcia mąki która znajdowała się na stolnicy. Po wyrobieniu i wchłonięciu przez ciasto całej mąki uformować chlebek i ponacinać górę dowolnie. Przełożyć do naczynia żaroodpornego nakryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15 minut aby ciasto podwoiło swoją objętość
  • chleb pszenny 3. Wyrośnięte ciasto na chlebek przykryć pokrywką od naczynia i wstawić do zimnego piekarnika na drugiej półce od dołu, nastawić piekarnik na 200 stopni i piec 30 minut po tym czasie zdjąć pokrywkę z naczynia i piec kolejne 30 minut do ładnego zarumienienia się góry i boków chleba. Upieczony wyjąć z piekarnika i przełożyć na deskę z ręcznikiem papierowym kuchennym, odwrócić go dołem w stronę ręcznika i studzić pod ściereczką ale można i od razu jeść taki gorący, chlebek nie robi oporu podczas wyciągania go z naczynia
  • chleb pszenny 4. Taki swojski chlebek który w końcu wychodzi mi idealnie to najlepsze co mnie mogło spotkać, jestem cholernym uparciuchem i zawsze dążę do tego że co postanowię to muszę to zrobić choćby nie wiem co się działo, tak właśnie było z chlebem postanowiłam że będę tak długo kombinować aż wyjdzie mi taki o jakim marzę i eureka udało się jestem z siebie bardzo dumna i wierzę że mój dziadziuś którego dawno nie ma wśród nas też byłby ze mnie dumy. Więc z czystym sumieniem polecam wam mój osobisty przepis na chleb i życzę sukcesów podczas pieczenia a zapewniam wyjdzie każdemu
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować