Chleb pszenny z słonecznikiem

4.49 (196 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny, domowy chlebek z dodatkiem słonecznika. Chleb pięknie wyrasta i ma brązową skórkę. Polecam.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
    1 opakowanie suchych drożdży - 7 gram
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    1 szklanka ciepłej wody
    szczypta cukru
    4 łyżki słonecznika
    duża garść słonecznika
    zimna woda do posmarowania chleba
    Ponadto :
    Keksówka 27 x 8 x 8
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny z słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny z słonecznikiem 1. Do miski wsypujemy mąkę, suche drożdże, sól ,cukier. Wlewamy olej i ciepłą wodę i dodajemy 4 łyżki słonecznika. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę z ciastem ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy przez chwilę i przekładamy do keksówki. Wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.
    Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 30 minut.
    Wierzch ciasta smarujemy zimną wodą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę w temperaturze 200 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Mąka Olej Słonecznik Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować