Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem

4.47 (196 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny chlebek. Chlebek przygotowałam z mąki orkiszowej i gryczanej z dużą ilością słonecznika. Polecam.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki orkiszowej
    0,5 szkl mąki gryczanej
    1 szkl ziaren słonecznika
    1 op suszonych drożdży ( 7 g )
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    1 szkl ciepłej wody
    słonecznik do posypania chleba
    keksówka 22 x 8 x 7
    papier do pieczenia
    woda do posmarowania chleba
Wystaw ocenę:

4.47 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb orkiszowo - gryczany ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy wszystkie składniki na chleb i zagniatamy ciasto. Miskę przykrywamy np. ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
    W międzyczasie keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i przekładamy do blaszki. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
    Po tym czasie ciasto smarujemy wodą i posypujemy słonecznikiem.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę i 10 minut. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i przekładamy na kratkę. Studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować