Chlebek pszenny ze słonecznikiem

4.5 (8 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Najprostszy chleb jasny na drożdżach z ziarenkami prażonego słonecznika. Przygotowanie trwa 20 minut. Chleb dla każdego- nieskomplikowany i co najważniejsze bardzo smaczny.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
    20 g drożdży
    400 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oleju
    3 łyżki uprażonych ziaren słonecznika
Wystaw ocenę:

4.5 (8 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chlebek pszenny ze słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • o 1. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

    Keksówka 30x11 cm.

    Robimy rozczyn.
    Do dużej miski wlewamy 10 ml ciepłej wody ( temp. do 30 °C), wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i dwie łyżki mąki. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut, aby rozczyn wyrósł.
  • o 2. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostałe składniki. Łączymy je najpierw łyżką, potem wyrabiamy ciasto rękoma do momentu, aż zacznie odchodzić od rąk. Dobrze wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • o 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i "przebijamy", czyli chwilę wyrabiamy. Podsypujemy ciasto odrobiną mąki, aby się nie kleiło. Formujemy wałek wielkości foremki i przekładamy ją do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem i posypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego wyrośnięcia na 20- 30 minut. Ciasto ma wyrosnąć do brzegów foremki. Wyrośnięty chleb nacinamy na środku i smarujemy żółtkiem rozbełtanym z mlekiem i posypujemy słonecznikiem. Będzie po upieczeniu miał chrupiącą i lśniącą skórkę.
    Wstawiamy chleb do piekarnika nagrzanego do 200 °C na 50 minut.
    Chleb pszenny ze słonecznikiem gotowy!

Porady

Wszystkie użyte do ciasta składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko do rozczynu nie może być zbyt ciepłe (odpowiednia temp. do 30 °C). Rozczyn i ciasto idealnie wyrośnie w temp. 25-30 °C. Cukier w rozczynie jest obowiązkowy, bo jest pożywką dla drożdży, bez niego nie wyrosną. Ciasto nie może stać w przeciągu, jeśli nie mamy odpowiedniego miejsca możemy je umieścić w piekarniku nagrzanym do 30 °C. Wszystko wydaje się skomplikowane, ale po 2-3 razach, jeśli będziemy trzymać się kilku prostych reguł, chleby będą nam wychodziły jak malowane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować