Chleb orkiszowy pełnoziarnisty.

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe pieczywo z mąki orkiszowej pełnoziarnistej.

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg mąki orkiszowej pełnoziarnistej
    700 ml letniej wody
    60 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka miodu
    1 łyżka soli
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    6 łyżek ziaren słonecznika
    sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb

Chleb orkiszowy pełnoziarnisty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb orkiszowy 1. Mąkę orkiszową pełnoziarnistą przesiać do miski, dodać sól, ziarna i mąkę ziemniaczaną. Drożdże i miód rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody i na chwilę odstawić. Następnie dodać rozczyn do mąki i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto.
    Miskę z ciastem przykryć i odstawić na co najmniej 5 godz.
  • Chleb orkiszowy 2. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek (2 keksówki 10x28 cm), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i posypać wierzch sezamem.
    Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na co najmniej 30 min), powinno podwoić swoją objętość.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 60 minut.
  • Chleb orkiszowy 3. Po upieczeniu wyjąć chlebki z foremek, zwilżyć ich powierzchnię zimną wodą, zawinąć w lnianą ściereczkę i odstawić do ostudzenia.
    Po wystudzeniu pokroić na kromki i zabierać się do degustacji.

Porady

Zamiast ziaren słonecznika możemy dać inne ulubione ziarna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka orkiszowa Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować