Chleb orkiszowy pełnoziarnisty. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę orkiszową pełnoziarnistą przesiać do miski, dodać sól, ziarna i mąkę ziemniaczaną. Drożdże i miód rozpuścić w pół szklanki ciepłej wody i na chwilę odstawić. Następnie dodać rozczyn do mąki i resztę wody. Wyrobić gładkie ciasto.
Miskę z ciastem przykryć i odstawić na co najmniej 5 godz.
2.Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek (2 keksówki 10x28 cm), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i posypać wierzch sezamem.
Ciasto odstawić do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce (na co najmniej 30 min), powinno podwoić swoją objętość.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec około 60 minut.
3.Po upieczeniu wyjąć chlebki z foremek, zwilżyć ich powierzchnię zimną wodą, zawinąć w lnianą ściereczkę i odstawić do ostudzenia.
Po wystudzeniu pokroić na kromki i zabierać się do degustacji.
Porady
Zamiast ziaren słonecznika możemy dać inne ulubione ziarna.
Komentarze