Domowy chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć, zalać gorącą wodą ale nie wrzątkiem około 100 ml dodać cukier i rozpuścić, odstawić na bok. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, dodać 400 ml cieplej wody i rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać do połączenia składników - nie wyrabiać. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. K
2.Keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub siemieniem lnianym. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, wyrobić chwilę na stolnicy ułożyć w foremce i ponownie przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni piec około godziny
Komentarze