Domowy chleb pełnoziarnisty

4.5 (159 ocen)

Najprostszy pełnoziarnisty domowy chleb niewymagający wyrabiania ciasta

Składniki:

  • 500g mąki z pełnego przemiału tym 1850
    4 łyżki siemienia lnianego
    4 łyżki słoneczka
    4 łyżki siekanych orzechów włoskich
    0,5 szklanki otrębów owsianych
    50g drożdży
    0,5 l wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Domowy chleb pełnoziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże w temperaturze pokojowej pokruszyć, zalać gorącą wodą ale nie wrzątkiem około 100 ml dodać cukier i rozpuścić, odstawić na bok. Wszystkie suche składniki wymieszać ze sobą, dodać 400 ml cieplej wody i rozpuszczone drożdże, dokładnie wymieszać do połączenia składników - nie wyrabiać. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. K
  • chleb 2. Keksówki wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami lub siemieniem lnianym. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół, wyrobić chwilę na stolnicy ułożyć w foremce i ponownie przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni piec około godziny
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować