Chleb kminkowy z mąki krupczatki

5 (149 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Uwielbiam zapach świeżego pieczywa. Ale najlepszym dla mnie połączniem jest świeże pieczywo o zapachu kminku. Dlatego upiekłam chleb z kminkiem. Chleb ten jest naprawdę pyszny, długo zachowuje świeżość,drożdże nie są wyczuwalne w smaku, a skórka jest mocno chrupiąca.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 600 g mąki krupczatki
    25 g świeżych drożdży
    300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki kminku
    1 łyżeczka cukru
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju rzepakowego
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb kminkowy z mąki krupczatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zalać ciepła wodą, dodać cukier, oraz 3 łyżki mąki. Dokładnie rozmieszać, odstawić na ok. 10 minut aby zaczyn zaczął pracować (mają się pojawić pęcherzyki powietrza, a objętość zaczynu ma się zwiększyć).
    Nastepnie do zaczynu dodać pozostałe składniki i bardzo dokładnie wyrabiać mikserem z końcówką hakową ok 12-15 minut, (można również wyrabiać ręcznie, aż ciasto zaczni odchodzić od ręki.
    Ciasto przykryć czysta ścierka i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu,ciasto musi podwoić objętość. Następnie na wyłożonej papierem blaszce formujemy bochenek, również przykrywamy go ścierką i odstawiamy na 30-40 minut do ponownego rośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Chleb pieczemy przez godzinę, na 10 minut przed końcem pieczenia smarujemy chleb pędzelkiem umoczonym w zimnej wodzie, aby skórka była błyszcząca. Najlepiej smakuje grubo pokrojony i posmarowany prawdziwym masłem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować