Chleb paprykowo-kminkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Czasem warto stanąć w kuchni i z tego co do głowy przyjdzie upichcić coś dobrego - mi udał się przepyszny chlebek :) chrupiąca skórka, miękki środek - tak jak być powinno :)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej
    3 łyżki otrębów żytnich
    1 i 1/2 szkl. letniej wody
    1 op. (7g) suchych drożdży
    1 płaska łyżeczka soli
    szczypta cukru
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1 płaska łyżeczka kminku
    szczypta pieprzu ziołowego

    Dodatkowo:
    1 łyżka ciepłej wody
    1 łyżka mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb paprykowo-kminkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy wgłębienie i wlewamy letnią wodę, mieszamy z otrębami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie formujemy w zgrabny bochenek i przekładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę (lub jeśli ktoś chce do keksówki). Wierzch smarujemy wodą zmieszaną z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę (początkowo ustawiamy piekarnik na grzałkę dolną, 10-15 minut przed końcem na góra-dół, aby się ładnie zrumienił).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.13 (327 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Chleb pieczony w garnku

To może cię zainteresować