Chleb z mąki ryżowej

4.38 (196 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Chleba nie wypada oceniać, dobrze że jest, jak mówiła moja babcia. A mimo wszystko, powiem tylko, że ten chlebek wyjątkowo mi smakuje.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • 500 g. mąki ryżowej
    50 g. drożdży
    1 łyżka miodu
    500 ml. wody
    2 łyżeczki soli
    1/2 szklanki siemienia lnianego
    1/2 szklanki pestek słonecznika
    3 łyżki roztopionego masła
    Dodatkowo:
    siemię lniane do posypania
    lekko ubite białko do posmarowania
    forma do pieczenia wysmarowana masłem
Wystaw ocenę:

4.38 (196 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z mąki ryżowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do drożdży dodaję miód, 2 łyżki mąki, pół szklanki wody, mieszam, odstawiam na 15 minut. Do mąki dodaje drożdże, resztę wody, sól, masło, ziarna, zagniatam. Nakrywam ściereczką, odstawiam aby wyrosło. Po około 20 minutach, ponownie zagniatam ciasto, wkładam do formy. Smaruję białkiem, posypuję ziarnem i piekę 1 godzinę w temp. 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka ryżowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować