Chleb jogurtowy z płatkami owsianymi i kaszą manną

4.5 (174 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny domowy chleb. Taki jest najlepszy. Ten upieczony na jogurcie naturalnym i sodzie oczyszczonej. Chleb z dodatkiem płatków owsianych i kaszy manny. Długo zachowuje świeżość. Szybki w przygotowaniu plus pieczenie. Bardzo ładnie się kroi, a kroiłam jeszcze ciepły. Polecam. Można upiec w dowolnej formie.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    30 dag mąki tortowej
    5 dag płatków owsianych górskich
    5 dag kaszy manny
    40 dag jogurtu naturalnego typu greckiego
    1 mała łyżeczka soli
    pół małej łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżki oleju

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do podsypania stolnicy
    masło lub margaryna do posmarowania foremki
    płatki owsiane górskie do oprószenia foremki
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb jogurtowy z płatkami owsianymi i kaszą manną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Mąkę, sól i sodę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, olej, kaszę mannę i płatki owsiane.
  • Ciasto. 2. Składniki mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto, ciasto jest trochę lepiące, podsypujemy je trochę mąką.
  • Pieczenie. 3. Ciasto przekładamy do foremki posmarowanej masłem lub margaryną i posypanej płatkami owsianymi. Ja piekłam w okrągłej kamionkowej formie, ale można w tortownicy czy w foremce keksówce.
  • Pieczenie. 4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut do zrumienienia.
  • Studzenie. 5. Chleb jeszcze gorący wyjmujemy formy i studzimy na kratce.
  • Gotowe. 6. Kroimy, podajemy, a ja smacznego życzę.

Porady

Chleb można pokroić na około 12 kromek. Można użyć dowolnej foremki, keksówki, tortownicy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować