Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi

  • wyświetlono: 171 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Pewnie znów się powtórzę, ale napiszę ponownie, że domowy chleb jest najlepszy. A jak wyjdzie nam chrupiąca skórka to już niebo w gębie. Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce, na pewno będzie chrupiący. Upiekłam chleb z dodatkiem płatków owsianych błyskawicznych i kaszy manny. Nie ukrywam, że pyszny mi wyszedł. Niezwykle puszysty z chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie.

bgg (Kopiowanie)
  • 4 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

Na ciasto:
2 szklanki mąki tortowej
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki kaszy manny
1 łyżeczka soli
5 dag świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
4 łyżki oleju
1 szklanka ciepłego mleka

Dodatkowo:
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej do posmarowania foremki
płatki owsiane do posypania foremki

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i płatki owsiane. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, następnie wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy widelcem, ciasta nie zagniatamy. W razie potrzeby należy dolać ciepłego mleka lub dosypać mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy ciasto co najmniej 10 minut na stolnicy posypanej cieniutko mąką pszenną. Dobrze wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi. Odstawimy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu.
  • 4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wyjmujemy od razu z foremki i studzimy na metalowej kratce.
  • 5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Ciasto wyrabiamy około 10 minut.
Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce.
Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebdrożdże

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb żytni z płatkami owsianymi

Dodane przez: Kloruś

Chleb żytni z płatkami owsianymi

Świeży, pachnący, cieplutki chleb...

Chleb z pestkami dyni

Dodane przez: MałaMi

Chleb z pestkami dyni i płatkami owsianymi

Pyszny chlebek, idealny na śniadanie...

chleb

Dodane przez: Klaudyna213

CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI

Jest przepyszny i długo świeżutki,...

chleb

Dodane przez: Anitka0804

Chleb z płatkami owsianymi

Pyszny bochenek chleba wzbogacony...

Razowy chleb z płatkami owsianymi

Dodane przez: anemon

Razowy chleb z płatkami owsianymi

Bardzo smaczny i łatwy do wykonania...

Chleb.

Dodane przez: Słodko Słodka

Prosty chleb z płatkami owsianymi i suszoną...

Chlebek jest szybki do zrobienia,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE