Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pewnie znów się powtórzę, ale napiszę ponownie, że domowy chleb jest najlepszy. A jak wyjdzie nam chrupiąca skórka to już niebo w gębie. Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce, na pewno będzie chrupiący. Upiekłam chleb z dodatkiem płatków owsianych błyskawicznych i kaszy manny. Nie ukrywam, że pyszny mi wyszedł. Niezwykle puszysty z chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki płatków owsianych
    pół szklanki kaszy manny
    1 łyżeczka soli
    5 dag świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oleju
    1 szklanka ciepłego mleka

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    olej do posmarowania foremki
    płatki owsiane do posypania foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i płatki owsiane. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, następnie wlewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy widelcem, ciasta nie zagniatamy. W razie potrzeby należy dolać ciepłego mleka lub dosypać mąki. Ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól i olej i zagniatamy ciasto co najmniej 10 minut na stolnicy posypanej cieniutko mąką pszenną. Dobrze wyrobione ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na kolejne 30 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto przekładamy do foremki keksówki o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm posmarowanej olejem i posypanej płatkami owsianymi. Odstawimy jeszcze na 10 minut w ciepłym miejscu.
  • 4. Chleb pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do ładnego zrumienienia się. Upieczony wyjmujemy od razu z foremki i studzimy na metalowej kratce.
  • 5. Dobrze wystudzony chleb kroimy i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Foremka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce. Ilość mleka zależy od wilgotności mąki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować