Chleb pszenny z płatkami owsianymi

4.51 (201 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Zapraszam na smaczny chleb. Tym razem dodałam płatki owsiane i zrobiłam chlebek na świeżych drożdżach. Polecam.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na zaczyn :
    50 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    3 łyżki ciepłej wody
    Pozostałe składniki :
    3 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl płatków owsianych
    1 szkl ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    garść płatków owsianych do posypania chleba
    blaszka 18 x 8
    papier do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.51 (201 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb pszenny z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn : do miski wkruszamy drożdże i dodajemy cukier, mąkę, wodę. Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 15 minut.
    Następnie dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem stawiamy w ciepłym miejscu na około 30 minut.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do blaszki, odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
    Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 1 godzinę. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować