Chleb cebulowy, pszenno- żytni

  • wyświetlono: 165 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Próbowaliście już piec pieczywo z dodatkiem podsmażonej cebuli? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny chlebek pszenno- żytni z dodatkiem zeszklonej cebuli. Z tego przepisu można upiec również bułki, które idealnie nadają się na śniadanie w towarzystwie ulubionego sera i warzyw. Spróbujcie koniecznie :)

Armine Asatryan
  • 6 porcje
  • 200min
  • Łatwy

Składniki

– 250ml ciepłej wody
– 240g mąki żytniej (typ 720)
– 225g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 10g świeżych drożdży (można zastąpić 1 łyżeczką drożdży instant)
– 1 duża cebula
– 1 łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania
– 1 żółtko
– ziarna do posypania (u mnie pestki dyni i siemię lniane)

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb cebulowy, pszenno- żytni

  • 1. Ciepłą wodę podzielić na dwie części, w 1 połowie rozpuścić cukier i sól, wkruszyć drożdże, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na mocno rozgrzanym maśle i wystudzić.
    Do wyrośniętych drożdży dodać resztę ciepłej wody, olej i cebulę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie, cały czas mieszając dodawać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do czystej miski przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, delikatnie zagnieść, rękami rozciągnąć na kształt prostokąta, zrolować i uformować bochenek. Uformowany chlebek przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem, posypać ziarnami i odstawić na kolejne 15-20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Gotowy chleb wystudzić na kratce.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chlebzdrowowypiekipieczywochlebekchleb z cebuląchleb cebulowy

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb Pszenno Żytni

Dodane przez: gotowanietoproste

Chleb Pszenno Żytni

Chrupiący domowy chlebek, to jest...

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Dodane przez: anemon

Pszenno-żytni chleb na zakwasie

Najtrudniej jest upiec chleb doskonałej...

Chleb pszenno-żytni

Dodane przez: Gregorhspeed

Chleb pszenno-żytni

Nie ma nic lepszego od świeżo upieczonego...

Chleb słonecznikowy pszenno - żytni

Dodane przez: zzewa

Chleb słonecznikowy pszenno - żytni

Uwielbiam zapach pieczonego chleba...

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Dodane przez: bogusia82

Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Chleb na zakwasie jest wilgotny,bardzo...

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Dodane przez: JacobTastes

Chleb pszenno-żytni

Czy jest coś smaczniejszego, niż...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE