Chili con carne z suszonymi pomidorami

0 (0 ocen)

Bardzo syte i rozgrzewające danie w sam raz na zimne dni. Danie jest ostre jednakże łagodzi je cukier. Polecam dla wielbicieli kuchni meksykańskiej.

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego wieprzowego
    250 g mielonej wołowiny
    1 duża biała cebula
    3 ząbki czosnku
    1,5 czerwonej papryki
    3 suszone pomidory
    0,5 łyżeczki ostrego chilli
    0,5 łyżeczki przyprawy do mięs
    2 pomidory
    1 puszka czerwonej fasoli (240 g)
    1 puszka kukurydzy (285 g)
    4 duże pieczarki
    1 łyżeczka cząbru
    Ostra czerwona papryka
    1 szklanka wody
    3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżka cukru
    Oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę oraz paprykę kroimy w kosteczkę. Szklimy na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane suszone pomidory oraz chilli. Dusimy wszystko do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajemy mięso oraz przyprawę do mięs. Pomidory kroimy w kosteczkę, kukurydzę oraz fasolę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w plasterki. Wszystko dodajemy do podsmażonego mięsa, mieszamy. Wlewamy wodę oraz koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy cząbrem, ostra czerwoną papryką oraz cukrem. Dusimy około 30-35 minut. Możemy podać z pieczywem, makaronem lub ryżem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować