Chili con carne z kurczakiem

4.46 (169 ocen)

Pyszne i sycące danie, które można podać z ryżem lub tortillą i kleksem kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    czerwona cebula
    2 ząbki czosnku
    szkl. suchej czerwonej fasoli
    2/3 puszki kukurydzy
    1/2 czerwonej papryki
    1/2 ostrej papryczki
    puszka pomidorów krojonych
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżeczka cukru
    sól, świeżo zmielony pieprz
    łyżeczka słodkiej papryki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki
    1 łyżeczka kolendry suszonej
    1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
    3 łyżki oleju rzepakowego
    natka pietruszki lub kolendra do posypania
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chili con carne z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolę opłukać i moczyć przez całą noc w wodzie. Na drugi dzień ugotować do miękkości (ok 1,5 godz.). Odcedzić. Filety umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i papryką. W rondlu rozgrzać olej rzepakowy, przesmażyć mięso, dodać posiekaną cebulę i czosnek. Smażyć kilka minut. Wlać pomidory, dodać koncentrat, fasolę i kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości wszystkich składników (ok 15-20 minut).

Porady

Chili con carne przygotujemy bardzo szybko gdy użyjemy fasoli z puszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować